Aleksandar Dima je bio slavni francuski pisac najpoznatiji po svojim istorijsko-avanturističkim romanima, koji uključuju „Tri musketara” i „Grof Monte Kristo”. Bio je jedan od najpopularnijih pisaca Francuske.

opusteno.rs

Aleksandar Dima je rođen 24. jula 1802. godine u Francuskoj. Prezime Dima je nasledio od svoje bake, koja je dovedena kao rob sa Haitija. Njegov deda je bio plemić. Otac mu je bio general francuske armije i umro je kada je Aleksandru bilo samo četiri godine, a porodicu je ostavio sa veoma malo novca. Aleksandar nije bio dobar učenik, ali je njegov rukopis bio veoma lep. Odlučio se za karijeru javnog beležnika.

Aleksandar Dima se preselio u Pariz 1822. godine, gde se posvetio književnosti. Počeo je da piše pozorišne komade (drame i komedije). Veoma veliki uticaj na njega su imala Šekspirova dela. Njegov romantični stil, koji su često poredili sa stilom Viktora Igoa, bio je veoma popularan. Brojni su i njegovi eseji, kratke priče, romani i putopisi. Postigao je međunarodni uspeh sa romanima „Grof Monte Kristo” i „Tri musketara”.

Novcem, koji je zaradio od svojih dela, Dima je kupio zemlju i izgradio svoj zamak u Francuskoj. Danas je taj zamak pretvoren u muzej.

1853. godine Dima je počeo da objavljuje dnevne novine „Musketar”, koje su bile posvećene umetnosti i književnosti. Izdavale su se do 1857. godine, kada je Dima prešao na izdavanje nedeljnih novina “Monte Kristo”.

Aleksandar Dima je imao sina, koji se isto zvao Aleksandar. On je pošao očevim stopama i postao, takođe, veoma značajan pisac. Dima je bio oženjen glumicom Idom Ferie, ali je imao afere i sa drugim ženama. Aleksandar Dima je umro 5. decembra 1870. godine u Francuskoj.

Izvor: edukacija.rs