Na današnji dan 1989. godine, emitovana je prva epizoda Simpsonovih.

Simpsonovi je američka animirana komedija situacije autora Meta Grejninga u produkciji kuće Foks netvork. Postala jedna od prvih uspešnih serija ove kuće, a takođe i jedna od najuspešnijih i najcenjenijih u istoriji medija. „Simpsonovi“ su u stvari spin-of serije kratkih animiranih filmova prvobitno emitovanih u emisiji „Trejsi Ulman šou“.

Serija je satirična parodija načina života američkog srednjeg staleža, predstavljenog kroz život porodice iz naslova. Bavi se raznim aspektima čovekovog života, baš kao i američkom kulturom, društvom u celini, ali i samim fenomenom televizije, a najpoznatija je po samokritičkom humoru te po metareferencama. I sama porodica iz serije imala je značajan upliv u pop-kulturu, pa su u svakodnevnu upotrebu ušle razne fraze iz serije, a uzvik nezadovoljstva „dou!“ (d’oh!) uvršten je i u rečnik engleskog jezika. Navodi se da je nastanak mnogih animiranih serija za odrasle bio pod uticajem „Simpsonovih“, pri čemu se naročito misli na serije „Kralj brda“, „Saut Park“ i „Porodični čovek“. Iako je tokom poslednjih nekoliko godina, po nekima, došlo do pada kvaliteta, serija je još uvek veoma gledana i dalje dobija pozitivne kritike.

„Simpsonovi“ su do danas najdugotrajniji američki sitkom i najdugotrajnija animirana serija uopšte. Od dana emitovanja prve epizode (17. decembra 1989), pa do kraja 31. sezone proizvedeno je i emitovano 684 epizode.

Dana 27. jula 2007. bila je premijera dugometražnog filma Simpsonovih.

Nastanak serije

Grejning je ideju za Simpsonove dobio u hodniku kancelarije Džejmsa Bruksa. Bruks ga je pozvao na dogovor o stvaranju kratke animirane serije, a Grejning je došao s idejom da predstavi svoj strip „Život u paklu“. Kada je shvatio da bi animiranje njegovog stripa zahtevalo da se odrekne autorskog prava nad svojim životnim delom, Grejning je odlučio da krene u drugom smeru. Na brzinu je skicirao svoju verziju disfunkcionalne porodice. Likove je oblikovao po članovima vlastite porodice, zamenivši svoje ime sa „Bart“.

Glasovi

Šest je glavnih glumaca koji svoje glasove daju likovima iz Simpsona. Tako npr. Dan Kastelaneta daje glas Homeru Simpsonu, njegovom ocu Abrahamu Simpsonu, klovnu Krastiju i mnogim drugim likovima. Džuli Kavner daje glas Mardž Simpson i njenim sestrama Pati i Selmi. Ona takođe povremeno, ali retko pozajmljuje glas i drugim likovima koji se u seriji pojave samo jednom. Poznata je i po tome što je odbila da izvede imitaciju Mardžinog glasa u javnosti kako bi održala tajnovitost lika. Nensi Kartrajt daje glas Bartu Simpsonu i drugim učenicima springfildske osnovne škole. Jardli Smit posuđuje glas Lisi Simpson i jedino ona daje glas samo jednom liku, iako i ona povremeno daje glasove likovima koji se u seriji pojavljuju samo jednom. Dva glavna glumca koja ne pozajmljuju glasove ni jednom članu naslovne porodice daju glasove većini građana Springfilda. Tako Hank Azarija glas pozajmljuje Mou, šefu policije Vigamu i Apuu dok Hari Širer daje glas gospodinu Bernsu, Smitersu, direktoru Skineru, Nedu Flandersu, doktoru Hibertu i mnogim drugima.

Zajedno s glavnim glumcima, glasove likovima redovno pozajmljuju i Pamela Hejden, Tres Maknil, Marša Volas, Megi Rozvel i Rasi Tejlor. Od 1999. do 2002. zbog svađe oko plate s mrežom Foks likovima Megi Rozvel glas je davala Marša Micman Gaven. Karl Vidergot je takođe dao glas mnogim sporednim likovima. „Posebni gosti“ koji se često vraćaju u seriju i daju glasove likovima su, između ostalog, Albert Bruks, Fil Hartman, Džon Lovic, Džejn Kacmarek, Jan Huks, Džo Mantenja i Kelsi Gramer.

Dužina prikazivanja

Simpsonovi su 9. februara 1997. epizodom „The Itchy & Scratchy & Poochie Show“ postali najduže emitovana animirana TV-serija koja se prikazuje u udarnom večernjem terminu, zamenivši na tom mestu Porodicu Kremenko. Godine 2004. Simpsonovi postaju serija (bili igrana, bilo animirana) sa najdužim stažom emitovanja u SAD, nadmašivši tako seriju Avanture Ozija i Harijet (1952 — 1966). U oktobru 2004. animirana serija Skubi Du nakratko preuzima od Simpsonovih primat u broju emitovanih epizoda. U aprilu 2005. Skubi Du ponovo se prekida sa ukupno 371 epizodom, a Simpsonovi su do kraja prikazivanja sedamnaeste sezone „skupili“ 378 epizoda.

Godine 2007. Simpsonovi su obeležili dvadesetogodišnjicu prikazivanja. Završetkom 21. sezone emitovanja (2009 — 2010), Simpsonovi su prestigli seriju „U dimu baruta“ koja je bila emitovana punih 20 sezona; međutim, ukupni broj epizoda serije „U dimu baruta“ je 635, mnogo više od ukupnog broja emitovanih epizoda Simpsonovih koji bi, uz dosadašnji tempo emitovanja, taj broj mogli dostići tek u 29. sezoni.

Simpsonovi drže i još tri rekorda. Budući da su, u tehničkom smislu, nastali iz emisije Trejsi Ulman šou, najduže su emitovani američki spin of. Takođe, serijal ima najduže nepromenjenu uvodnu scenu; iako uvodna „špica“ svake epizode sadrži neke drugačije elemente i tokom godina je skraćivana, osnovna tema i uvodna muzika nisu se menjali. Najduže je emitovana serija bez značajnije promene glumačke ekipe ili dodavanja/izbacivanja glavnih likova.

Autor: RTV Biser