Posle 11 godina „Borba“ je ponovo pred čitaocima, ali u novom formatu i sa drugačijim konceptom. Nova „Borba“ sada je mesečnik bez svakodnevnih teških tema, bez politike i sporta, ali ga nema na kiosku.

RTS screenshot

Prvi broj izašao je 19. marta, odmah posle 98. rođendana kompanije „Borba“, koja je tokom svog postojanja izrodila vrsne urednike i novinare.

Za nekadašnju „Borbu“ pisali su velikani: Miloš Crnjanski, Dobrica Ćosić, Branko Ćopić, u njoj su objavljivani eseji i pripovetke Ive Andrića. U novoj „Borbi“ u prvom planu je kultura. Štampa se na 24 strane u tiražu od 10.000 primeraka.

„Kultura nam je na prvom mestu i kultura je nešto što, zato nam je časopis besplatan, zato što nema cenu, vi ne možete nju da naplatite. Kultura mora svima da bude dostupna, pod jednakim uslovima, lepo radimo, napravili smo spoj mladosti i iskustva, crpimo novinare sa Fakulteta političkih nauka, koji dolaze i afirmišu se u našem časopisu“, navodi Andrija Jorgić, direktor časopisa „Borba“.

„Za redakciju časopisa ‘Borba’ od velike je pomoći foto-dokumentacija ‘Borbe’ uz izuzetno bogat novinski materijal i foto-materijal, a što je svakako od velikog značaja za istraživačko novinarstvo“, istakla je Elena Stojanović, šef novinske i fotografske dokumentacije

Dostavlja se kulturnim institucijama, bibliotekama, muzejima. Stiže i do kovid bolnica. Ukoliko ga ne dobijete od devojaka iz kulturno-umetničkog društva „Šumadija 05“, koje ga daruju na Trgu Nikole Pašića i Terazijama, svakog 19. u mesecu, po svoj primerak možete doći u zgradu „Borbe“.

Časopis će uskoro biti dostupan i širom Srbije. Novi broj izlazi 19. avgusta i biće predstavljen u Pančevu.

Autor: RTS