Ove godine, od 12. do 18. maja, po sedmi put se organizuje manifestacija „Muzeji za 10″.

Foto: muzejisrbije.rs

Manifestacijom će se obeležiti Međunarodni dan muzeja, 17. Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelju muzeja.

„Period za nama poslužio je kao katalizator za ključne inovacije koje su već bile u toku, posebno za povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva, širenja informacija i kreativnih ideja.

Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim i hibridnim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja za izgradnju održive budućnosti. Moramo se zalagati za kreativni potencijal kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-kovid eri“, navodi se na portalu muzejisrbije.rs.

Tema događaja za 2021. godinu je Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse.

Organizatori pozivaju muzeje, njihove profesionalce i zajednice da kreiraju, zamisle i dele nove prakse stvaranja vrednosti, nove poslovne modele za kulturne institucije i inovativna rešenja za socijalne, ekonomske i ekološke izazove sadašnjosti.

Radno vreme tokom sedam dana trajanja Manifestacije odrediće svaka ustanova posebno, u skladu sa mogućnostima i planiranim programima, a tokom Evropske noći muzeja ( 15. maja) preporuka je – produženo radno vreme.

Ulaz za posetioce je besplatan.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinator je Nacionalni komitet ICOM Srbija.

Izvor: RTS