Ове године, од 12. до 18. маја, по седми пут се организује манифестација „Музеји за 10″.

Foto: muzejisrbije.rs

Манифестацијом ће се обележити Међународни дан музеја, 17. Европска ноћ музеја и Национална недељу музеја.

„Период за нама послужио је као катализатор за кључне иновације које су већ биле у току, посебно за повећани фокус на дигитализацији и стварању нових облика културног искуства, ширења информација и креативних идеја.

Сада је време да преиспитамо свој однос са заједницама којима служимо, да експериментишемо са новим и хибридним моделима културног стваралаштва и да снажно потврдимо суштинску вредност музеја за изградњу одрживе будућности. Морамо се залагати за креативни потенцијал културе као покретача опоравка и иновација у пост-ковид ери“, наводи се на порталу музејисрбије.рс.

Тема догађаја за 2021. годину је Будућност музеја: нове идеје, нове праксе.

Организатори позивају музеје, њихове професионалце и заједнице да креирају, замисле и деле нове праксе стварања вредности, нове пословне моделе за културне институције и иновативна решења за социјалне, економске и еколошке изазове садашњости.

Радно време током седам дана трајања Манифестације одредиће свака установа посебно, у складу са могућностима и планираним програмима, а током Европске ноћи музеја ( 15. маја) препорука је – продужено радно време.

Улаз за посетиоце је бесплатан.

Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19.

Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије, а координатор је Национални комитет ИЦОМ Србија.

Извор: РТС