30. marta 1980. godine snimljena je prva emisija „Muzički tobogan“ Televizije Novi Sad, scenarista i
voditelj Minja Subota, muzički urednik i dirigent Jovan Adamov.

minjasubota.com

 

Koristeći iskustva iz revijalnih televizijskih programa i iskustva kao kompozitor u radu sa decom, pokušao je da stvori ne samo muzičko takmičarski program, već da objedini svet muzike, igre i poezije i pokloni najmlađima popularan zabavno-edukativni program.

U kompozitoru, dirigentu i muzičkom uredniku Jovanu Joci Adamovu, pronašao je izuzetnog saradnika, sjajnog umetnika sa kojim je do danas realizovao i pokrenuo stotine programa za najmlaše.

„Muzički tobogan“ je pomogao deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike i uz poznate kompozitore stvore preko dve stotine pesama koje su interpretirali naši najpopularniji vokalni solisti: Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga i mnogi drugi…

Veliki je broj onih koji su svoje prve korake u svet umetnosti napravili u „Muzičkom toboganu“.

Tanja Banjanin nastupila je kao imitator Tereze Kesovije, sestre Kovač pevale su pesmu „Šta imami svoje“ koju je komponovao njihov otac Kornelije Kovač. Svoje prve korake u „Muzičkom toboganu“ napravila je i Nataša Bekvalac….Tu su Leontina, Svetlana Slavković, Teodora Bojović i mnogi drugi.Mađu njima je i Lamia Alečković, danas voditelj i urednik Dnevnika Hrvatske televizije.

Posle osamnaest godina emitovanja serije nastupila je pauza a onda je „Muzički tobogan“ nastavio da se emituje 2007. i 2008. godine na prvom programu Radio televizije Srbije.

Nova špica, atraktivna scenografija i rtasveta, virtuelna lutka Tobi, orkestar uživo, novi toboganski hitovi, sjane plesne grupe, takmičarske igre i Minja i Joca…..

Serija je za kratko vreme stekla veliku gledanost , ali zbog nedostatka finansijskih sredstava, na žalost najmlađih gledalaca i njihovih roditelja, prekinuto je njeno emitovanje.

Danas mnogi iz generacija koje su rasle uz „Muzički tobogan“ nostalgično kažu da im je ulepšao detinjstvo i da ga pamte kao srećna nedeljna prepodneva koja se ne zaboravljaju.

Izvor: minjasubota.com