30. марта 1980. године снимљена је прва емисија „Музички тобоган“ Телевизије Нови Сад, сценариста и
водитељ Миња Субота, музички уредник и диригент Јован Адамов.

minjasubota.com

 

Kористећи искуства из ревијалних телевизијских програма и искуства као композитор у раду са децом, покушао је да створи не само музичко такмичарски програм, већ да обједини свет музике, игре и поезије и поклони најмлађима популаран забавно-едукативни програм.

У композитору, диригенту и музичком уреднику Јовану Јоци Адамову, пронашао је изузетног сарадника, сјајног уметника са којим је до данас реализовао и покренуо стотине програма за најмлаше.

„Музички тобоган“ је помогао деци да упознају наше најистакнутије песнике и уз познате композиторе створе преко две стотине песама које су интерпретирали наши најпопуларнији вокални солисти: Здравко Чолић, Оливер Драгојевић, Ђорђе Балашевић, Бајага и многи други…

Велики је број оних који су своје прве кораке у свет уметности направили у „Музичком тобогану“.

Тања Бањанин наступила је као имитатор Терезе Kесовије, сестре Kовач певале су песму „Шта имами своје“ коју је компоновао њихов отац Kорнелије Kовач. Своје прве кораке у „Музичком тобогану“ направила је и Наташа Беквалац….Ту су Леонтина, Светлана Славковић, Теодора Бојовић и многи други.Мађу њима је и Ламиа Алечковић, данас водитељ и уредник Дневника Хрватске телевизије.

После осамнаест година емитовања серије наступила је пауза а онда је „Музички тобоган“ наставио да се емитује 2007. и 2008. године на првом програму Радио телевизије Србије.

Нова шпица, атрактивна сценографија и ртасвета, виртуелна лутка Тоби, оркестар уживо, нови тобогански хитови, сјане плесне групе, такмичарске игре и Миња и Јоца…..

Серија је за кратко време стекла велику гледаност , али због недостатка финансијских средстава, на жалост најмлађих гледалаца и њихових родитеља, прекинуто је њено емитовање.

Данас многи из генерација које су расле уз „Музички тобоган“ носталгично кажу да им је улепшао детињство и да га памте као срећна недељна преподнева која се не заборављају.

Извор: minjasubota.com