Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uručio je ugovore udruženjima koja su dobila sredstva po Javnom konkursu na temu „Ekonomsko osnaživanje žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica“, saopštio je danas njegov kabinet. Po Javnom konkursu je ukupno sedam nevladinih organizacija dobilo ugovore o novčanoj pomoći.

Pexels

Đorđević je istakao da je Ministarstvo i u prethodnim godinama opredeljivalo određena sredstva za projekte za ekonomsko osnaživanje žena i to će još intenzivnije nastaviti i u narednom periodu.

“Ove godine, po pomenutom Javnom konkursu, ukupno je sedam nevladinih organizacija dobilo ugovore za dobijanje finansijskih sredstva i verujem da će ih iskoristiti na najbolji mogući način i dati neke nove smernice i ideje za dodatno unapređenje ekonomskog osnaživanja žena u društvu”, rekao je ministar i dodao da je resorno Ministarstvo, Ministarstvu finansiju prilikom pripreme plana budžeta za sledeću godinu, dalo predlog da se upravo u ovu svrhu izdvoji još više sredstava.

Đorđević je napomenuo da će biti izvršena i kontrola trošenja dobijenih sredstava i istakao da će udruženja, kod kojih se utvrdi da je bilo propusta, morati da vrate novac u budžet Republike Srbije.

Državni sekretar dr Stana Božović istakla je da je politika predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije stvaranje boljeg društva u kom će svi građani imati jednake mogućnosti, kao i da se pruži podrška osnaživanju žena u svakom smislu.

“Među izabranima su oni najbolji u Srbiji, ona udruženja koja su imala najbolje projekte i ispunili sve zakonske okvire. Pitanje ljudskih prava je pitanje svih u Srbiji i zato je neophodno da Ministarstvo sarađuje sa civilnim sektorom i nevladinim organizacijama kako bismo uspeli u nameri da se ženama obezbedi ekonomska nezavisnost”, rekla je Božović.

Udruženja koja su po ovom Javnom pozivu dobila sredstva su: Udruženje umetničkih i starih zanata i domaće radinosti Vili vez, Evropska inicijativa poslovnih žena Evrožena, Centar za istraživanje Dunavskog regiona, Udruženje građana i građanki Centar za podršku ženama, Promocija zdravog života, Udruženje građana Ekološko društvo Bujanovac i Udruženje građana Liga 33.

Autor: eKapija