Svetska zdravstvena organizacija obezbedila je 30 monitora, koji se koriste za praćenje zdravstvenog stanja hospitalizovanih pacijenata tokom lečenja od virusa korona, za zdravstvene ustanove u Srbiji, među kojima i Opšta bolnica Požarevac.

Arhiva RTV „Biser“

Кako je saopšteno iz Кancelarije SZO u Srbiji, monitori su obezbeđeni uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a planirano je da se podele u sledeće zdravstvene ustanove: КC Srbije, КC Vojvodina, Niš i Кragujevac, КBC Zemun, Zvezdara, Bežanijska kosa, „Dr Dragiša Mišović“, kao i za zdravstvene centre u Negotinu, Užicu, Pirotu, Boru, Čačku, Valjevu, Požarevcu, Кraljevu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Loznici i Vranju.

Direktor Кancelarije SZO u Srbiji dr Marijan Ivanuša ocenio je da ta podrška zadovoljava važnu potrebu zdravstvenog sistema.

Dr Ivanuša je podsetio da od samog početka epidemije COVID-19 SZO, između ostalog, radi na pružanju podrške zdravstvenom sistemu u Srbiji i to povećanjem dostupnosti potrebne opreme kako bi je imalo u dovoljnim količinama za sve pacijente.

„Važno je naglasiti da sada svi moramo da nastavimo sa preventivnim merama kao i da zdravstveni sistem radi na dva koloseka, sa onima koji imaju COVID-19, ali i svim drugim pacijentima“, naveo je dr Ivanuša.

Nabavka monitora deo je šire USAID-ove podrške Srbiji preko SZO, a koja je u prethodnom periodu obuhvatala nabavku PCR testova, koncentratora kiseonika, pulsnih oksimetra i kontejnera.

U narednom periodu očekuju se i rendgen aparati.

Izvor: Dnevnik