Opština Veliko Gradište nagradila je najbolje đake i nastavnike za postignut uspeh u školskoj 2019/2020. godini. Nagrade je na svečanosti uručio predsednik opštine Dragan Milić.

velikogradiste.rs

“Zaista imamo dobru decu, ali vi ste taj vrh, kako vi to pouplarno kažete, krem naše škole, i zadovoljstvo je biti sa vama. I sada ćemo nagraditi vaš trud. Uvek je to malo, ali je to znak da i mi mislimo o vama, i da želiko da pomognemo i u vašem daljem školovanju, a i sutradan kada završite školu.“, rekao je predsednik opštine Veliko Gradište u obraćanju nagrađenima.

On je dodao i da Gradište ima prelepi dečji vrtić, odličnu školu u Majilovcu, sa kabinetim sa raznim učilima, obnovljenu školu u odličnom stanju u Gradištu, školu u Srednjevu čija se izgradnja privodi kraju ove godine i pametne table koje su kupljene za sve škole. Takođe, najavio je investiciju kompletnog uređenja Srednje škole. U prilog uspehu najboljih učenika predsednik je naveo da oni redovno upisuju prvih pet do deset mesta na prestižnim i kvalitetnim fakultetima.

Rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i zajedničke poslove, Sanja Stojadinović, zadužena za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja, istakla je da je rukovodstvo opštine Veliko Gradište odavno shvatilo da ulaganje u obrazovanje nije trošak već dobra investicija koja se viešstruko isplati kao i da se zbog toga svake godine u budžetu izdvajaju sredstava za obrazovanje.

velikogradiste.rs

“Iz tih sredstava deo se koristi za nagrađivanje učenika generacije, nosioce “Vukove“ diplome, dva studenta sa prosekom ocena iznad 9 u toku studiranja i za osvojena prva tri mesta na republičkim takmičenjima iz oblasti znanja i sporta. Pored toga, opština finansira udžbenike za treće dete, paketiće za đake prvaake, boravak u vrtiću za treće dete i decu iz materijalno ugroženih porodica, troškove prevoza za učenike sonovnih i srednje škole, jednu povratnu kartu svakog meseca za studente – od mesta prebivališta do mesta studiranja, stipendije za deficitarna zanimanja. Značajan deo sredstava izdvaja se i za opremanje škola kako bi se obezbedili bolji uslovi za rad i učenje. Da su budžetska sredstva dobro uložena pokazuju nam rezultati koji su iz godine u godinu sve bolji.“

U ime svih nagrađenih zahvalila je Кatarina Milošević, đak generacije Srednje škole “Miloje Vasić’, smera Gimnazija.

velikogradiste.rs

“Govorim u ime svih kada kažem da je veliki podstrek kada znamo da neko prepoznaje i ceni naše zalaganje u oblasti obrazovanja. Sa svog ličnog akspekta želim posebno da se zahvalim razrednim starešiniama kji su oblikovali i negovali svakog od nas, profesorima koji su svojim trudom i strpljenjem učinili da postanemo odgovorni i vredni i dobri ljudi. Naravno, najviše hvala roditeljima koji su najveća podrška i drugovima bez kojih bi svaki dan bio jednoličan.

Mlađim generacijama želim da poručim sledeće: „U ovakvom društvenom sistemu može vam se učiniti da su vrednosti poremećene, ali na nama je da istrajemo i dokažemo suprotno, da damo doprinos društvu u kojem živimo kroz obrazovanje jer je ipak najveće bogatstvo ono duhovno koje nosimo u nama, a samo duhovno bogasti možemo da stvorimo bolje društvo. Naše malo mesto je izrodilo mnogo poznatih ličnosti, od umetnika do sportista, a od vas tražim da pokažemo Srbiji i svetu da naše Gradište s pravom nosi epitet ‘veliko“’.

Ove godine, zbog specifične situacije, obeležene pandemijom virusa korona, kraj školske godine je tekao drugačije nego što je to uobičajeno, a nastava se odvijala na jedan nov način. Zbog neophodnih mera prevencije, deca koja su pokazala izuzetno znanje, nisu bila u mogućnosti da nastave dalje kako bi to dokazala i na nekom višem nivou.

Među najboljima je 43 dobitnika diplome “Vuk Кaradžić“, od kojih petoro đaka generacije – Кatarina Milošević, Anita Ilić, Silvestra Denić, Aleksandra Jovanović, Aleksandar Petković, i učenica Mia Marković koja je osvojila treće mesto na regionalnom muzičkom takmičenju. Nagrađena je i nastavnica Ljubica Miladinović zaslužna za njen uspeh, a nagradu je primio i najbolji student sa teritorije opštine, Nikola Marković.

Đaci generacije nagrađeni su vaučerima za kupovinu tehničke robe u iznosu od 35.000 dinara i fotografijama na gradskom bilbordu, a učenica koja je osvojila treće mesto na međunarodnom takmičenju vaučerom od 20.000 dinara. Oni su dobili i vaučere za “Silver lejk“ akva-park, a po 3.000 dinara uručeno je nosiocima diplome “Vuk Кaradžić“.

Nastavnici čiji su učenici postigli uspeh takođe se nagrađuju, a ove godine za treće mesto dodeljen je iznos od 5.000 dinara. Tu su, naravno, i prigodne knjige sa posvetom za sve.

Povodom dodeljene nagrade mladim odbojkašima za ukupan uspeh na Sportskim igrama mladih, održanim prošle godine u Splitu, gde su pored šampionske titule, svojim ponašanjem osvojili i srca ostalih učesnika i organizatora, opština je Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ poklonila lopte za odbojku.

Svečanost je uveličala nagrađena učenica Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje, Mia Marković, izvođenjem Skarlatijeve arije „Кara e dolče“ i gradske pesme „Bledi mesec zagrlio zvezdu Danicu“ uz klavirsku pratnju Nemanje Vasića.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: velikogradiste.rs