Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Dodaje da će učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, moći da koriste vizire.

Foto: Pixabay

 

„Smanjuje se procenat onih koji će pratiti nastavu na daljinu. Na početku anketiranja (od prošle nedelje) bilo je ispod pet odsto (oko 4,5 odsto), a sada je u nekim sredinama dva do tri odsto“, rekao je Šarčević.

Dodao je da škole imaju rok do 27. avgusta da dostave Ministarstvu koji model nastave će se primenjivati u njihovoj školi.

Najveći izazov u predstojećoj školskoj godini, kako je rekao, biće organizovanje produženog boravka za decu.

„U nekim školama će nedostajati učitelji, ali nastojimo da se angažuju kadrovi sa biroa, a imamo i oko 3.000 volontera sa učiteljskih fakulteta“, naveo je ministar.

Upitan kako će se rešiti problem dece koji iz zdravstvenih problema ne mogu da nose maske, kao što su deca asmatičari, ministar je rekao da se razrađuju dva modela i da je jedan da ta deca krenu da prate nastavu na daljinu, a da je drugo rešenje da im se obezbedi dovoljno vizira.

Sobe za izolaciju, ukoliko se pojavi dete ili zaposleni sa povišenom temperaturom, biće školska ambulanta.

Izvor: RTS