Amaterske svečanosti „Milivojev štap i šešir“ – Susreti varoških pozorišta Srbije ove godine održaće se po 17. put. Usled poznate epidemiološke situacije, ovogodišnje svečanosti biće održane u onlajn formatu. Sve predstave biće emitovane na zvaničnom YouTube kanalu Centra za kulturu Požarevac.

Foto: M. Vajner, RTV Biser

Publika će biti u prilici da pogleda sedam predstava u takmičarskom delu i jednu u revijalnom. Prema rečima selektora ovogodišnjeg festivala Aleksandra Lukića, po prvi put učestvuju pozorišta iz Nove Pazove, Blaca i Novog Sada.

Od 22. februara do 1. marta, na zvaničnom YouTube kanalu Centra za kulturu Požarevac biće prikazane predstave:

22.02. – „Totovi“, Akademsko pozorište SКC Кragujevac, po tekstu Ištvana Erkenja i u režiji Kostadina Stojadinovog,

23.02. – „Luda lova“, Novosadsko amatersko pozorište „Šmiranti“, po tekstu Reja Кunija i u režiji Boška Petrovog,

24.2. – „Sve o ženama“, Amatersko pozorište „Mirko Tatalović Ćira“, Nova Pazova, po tekstu Mira Gavrana i u režiji Aleksandera Bakoa,

25.2. – „Tre sorele“, Amatersko pozorište „Teatar 13“ – Blace, po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Zorana Cvetkovića,

26.2. – „Opet plače, al’ sad od sreće“, Gradsko pozorište Jagodina, po tekstu Novice Savića i u režiji Branka Popovića,

27.2. – „Ožalošćena porodica“, Pozorište „Milivoje Živanović“ Požarevac, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Dragane Stojanović,

28.2. – „Davitelj protiv davitelja“, Pozorište „Raša Plaović“ Ub, po filmskom scenariju Nebojše Pajkića i Slobodana Šijana i u režiji Duška Aškovića.

Prvog marta, u čast nagrađenih, biće emitovan snimak predstave „Čekajući Godoa“, po tekstu Semjuela Beketa  i u režiji Pavla Jozića, Centra za kulturu „Masuka“, Omladinskog pozorišnog ansambla iz Velike Plane, predstava koja je proglašena za najbolju na prošlogodišnjoj Smotri dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“.

Stručni žiri festivala čine Vesna Stanković, glumica JDP Beograd, Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke Požarevac i Ljiljana Dabić, direktorka Galerije „Milena Pavlović Barili“.

Izvršni organizator festivala Bojan Nikolić je rekao da će sve predstave biti emitovane od 20 sati, a linkovi se nalaze na sajtu CZK Požarevac, kao i na FB stranici Centra za kulturu.

Žiri je u proteklih deset dana odgledao sve predstave i doneo odluku, ali će biti saopštena na svečanoj dodeli koja je zakazana za 3. mart.

Svake večeri festivala dodeljuju se dve nagrade – za slikovito predstavljanje lika i glavna nagrada – replika Milivojevog štapa. Iz kruga celovečernjih dobitnika, najboljem glumcu/glumici biće dodeljena i replika Milivojevog šešira, čime će biti kompletirana nagrada.

Imajući u vidu da se ove godine festival održava u online formatu, o nagrađenim glumcima večeri, javnost će biti informisana narednog jutra na FB stranici Centra za kulturu Požarevac.

Amaterske svečanosti „Milivojev štap i šešir“ Susreti varoških pozorišta Srbije se održavaju od 2005. godine.

U čast ovogodišnjih svečanosti snimljen je i kratak film u kojem osim selektora festivala Aleksandra Lukića i direktorke CZK Požarevac Galine Perić, govore i nekadašnji direktori Gordan Bojković i Dragi Ivić, neki od glumaca, dosadašnjih dobitnika nagrada, kao i predstavnici Gradske uprave Grada Požarevca.

Milivoje Živanović je jedini glumac u čiju se čast organizuju dva festivala – jedan posvećen amaterskim pozorištima, a drugi profesionalnim glumcima i oba u Požarevcu u organizaciji Centra za kulturu.

Autor, foto: Marija Vajner, RTV Biser