Ukupno je 132 svećica za jelo koje je simbol hrane „Made in Italy“ u celom svetu. Čak je i Unesko, 2017. godine, proglasio umetnost napuljskih „picajola”, kako u Italiji nazivaju majstore za pravljenje pice, nematerijalnim nasleđem čovečanstva.

Foto: Pixabay

Ove godine tradicionalna junska proslava rođendana pice margerite ima pomalo „gorak“ ukus. Naime atmosfera nije baš slavljenička imajući u vidu činjenicu da se prodaja praktično prepolovila zbog dugog karantina.

Pre kovida 19, samo u Italiji se pravilo osam miliona pica dnevno. Na godišnjem nivou u Italiji se pravilo tri milijarde pica.

Koristilo 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona litara maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz sosa.

Kако је настала пица маргерита?

U junu 1889. kuvar Rafaele Espozito, iz picerije „Brandi“, primio je pismo u kome je pozvan u Palaco Kapodimonte, koji je bio letnjikovac kraljevske porodice, ne bi li pripremio jednu od svojih poznatih pica.

Tako je nastala najpoznatija napuljska pica od paradajza, mocarele od kravljeg mleka, svežeg bosiljka, soli i ulja: pica margerita. Od te godine prihod od izrade pice u svetu je prevazišao 100 milijardi evra.

Izvor: RTS