Rtv Biser Galerija Milene Pavlović Barili

Milena Pavlović Barili bila je slikarka izuzetnog talenta i jedna od najfascinantnijih figura u umetničkoj Evropi između dva svetska rata. Iako je detinjstvo provela u Požarevcu, to je bio grad koji je ostavila iza sebe i nikada se više nije vratila.

Foto: RTV Biser

Milena Pavlović Barili rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, kao jedinica Danice Pavlović, učiteljice iz Požarevca, i poznatog italijanskog kompozitora, muzikologa i pesnika Bruna Barilija, koji je primio pravoslavlje zbog svoje ljubavi prema Danici.

Još u najranijem detinjstvu, Milena je pokazala vanredan talenat. Brzo je naučila i srpski i italijanski jezik, a već tada je pokazivala interesovanje za crtanje. Milena Pavlović Barili je završila Umetničku školu u Beogradu pod mentorstvom Bete Vukanović, a zatim je studirala umetnost u gradovima kao što su Minhen, Pariz, Firenca i Oslo.

Kad je reč o Mileni kao velikoj umetnici, važno je napomenuti da je nakon preseljenja u Ameriku, već 1940. godine imala svoju samostalnu izložbu, na kojoj je izložila čuveni autoportret koji je postao remek-delo srpskog slikarstva.

Pored slikarstva, Milena je bila strastvena zaljubljenica u modu i radila je za prestižne modne časopise kao što su „Vogue,“ „Harper’s Bazaar,“ „Town and Country,“ „Glamour,“ i „Charm.“ Takođe je kreirala reklame za parfeme „Escape“ i kozmetiku „Revlon.“

Njeni talenti nisu se zaustavljali samo na slikarstvu i modnom dizajnu, već je takođe stvarala rane modne ilustracije, nacrte za pozorišne kostime i modne kreacije haljina, koje su potekle iz njenih ranih školskih dana u Minhenu i nisu bile komercijalnog karaktera.

Tokom celog svog života, Milena se bavila i pesništvom, objavljujući poeziju na francuskom i italijanskom jeziku u Italiji (od 1934. do 1936. godine), gde je dobila veoma pozitivne kritike.

Nažalost, preminula je u Njujorku 6. marta 1945. godine, posle teške povrede uzrokovane padom sa konja, verovatno usled srčanog udara, što je predstavljalo tragičan ishod njenog krhkog zdravlja i nemirnog duha.