Polaganje male mature svakako je najstresniji period tokom osnovne škole, kako za učenike, tako i za njihove roditelje. Učenici osmog razreda polagaće završni ispit u matičnoj osnovnoj školi 17, 18. i 19. juna, rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Foto: Pixabay

 

Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje je na RTS-u rekao da je sve spremno, da se čeka utorak, dan distribucije. Ove godine je, ističe centralizovana štampa, priprema, distribucija u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga za nekim propustima koje su se dešavale ranijih godina, jer je sve na jednom mestu.

„Od same faze formiranja komisija koje se bave izradom zadataka, njihov ulazak u tu bezbednosnu zonu u Zavodu koja je pod kamerama, gde ne mogu da unesu telefone, ništa drugo osim olovke i papira, jer je sve pod kamerama. Nakon toga sledi, faza same štampe, koja je takođe u toj prostoriji. Ove godine imamo novi štampač odnosno novu štampariju koja je takođe pod nadzorom kamera“, objašnjava Pašić.

Dodaje da, nakon toga sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, a zatim u sigurnosne kutije sa zatvornicama, a kasnije distribucija od strane pošte u sigurnosnim kavezima ili vozilima koja su u pratnji policije.
Na pitanje ko u ovom trenutku zna pitanja testa, Pašić odgovara da pri Zavodu postoji komisija i da su oni zaduženi za samu izradu testa i da oni ne ulaze u to i da nadgledaju taj proces kao ministarstvo.

Ističe da ni svaki član komisije ne zna ceo test, već određeni deo zadataka i da se zadaci na kraju selekcionišu i stavljaju u završni ispit.

Ministar je sugerisao da bi deo testa koji se odnosi na gradivo iz poslednja tri meseca nastave trebalo da bude jednostavniji i Pašić naglašava da veruju u rad komisije.

U učionici će biti do devet učenika, i sa njima dva dežurna nastavnika.

„Učenici će sve stvari ostaviti ispred učionice. Preporuka je da oni nose maske a za nastavnike je to obaveza.

Rastojanje između učenika je dva metra iako je preporuka metar i po, tako da svako može da ima dovoljno prostora“, kaže Pašić.

Pašić je apelovao i na roditelje ako imaju ili primete bilo kakve simptome da ne šalju decu u školui da sačekaju avgustovski rok jer ima dovoljno mesta za sve učenike.

Najavljuje i da će 23. juna do 8.00 časova biti rezultati a da nakon toga sledi rok za žalbe.

Apeluje na učenike da tog jutra dođu naspavani, da doručkuju i da koncentracija bude usmerena na osnovni nivo rešavanja zadataka. Učenici godinama misle da je to lako i fokus prebace na teže zadatke, pa se u osnovnom dešavaju najveće greške.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: RTS