Ljubica Otašević je bila jugoslovenska i srpska filmska glumica i košarkašica.

Vikipedija

Rođena je 2. avgusta 1933. godine u Gornjem Milanovcu. Počela je da trenira košarku i bila je jedno vreme članica beogradske Crvene zvezde. Rano je završila košarkašku karijeru, već sa 24 godine, a predstavljala je Jugoslaviju na evropskim šampionatima 1954. i 1956. godine.

Kao studentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu otišla je 1957. godine u Italiju da usavrši jezik i nikada više nije živela u Jugoslaviji, mada je povremeno dolazila. Život joj se sasvim promenio nekoliko meseci kasnije kada je, prilikom kratkog boravka u Engleskoj, upoznala predstavnika producentske kuće „Kolumbija“. Stigla joj je ponuda za ulogu na filmu. Zbog velike fizičke sličnosti, pojavila se kao dublerka italijanske glumice Sofije Loren, u filmu „Ključ“ Kerola Rida.

Prema jednom izvoru, svojevremeno se zabavljala sa holivudskim glumcem Kerijem Grantom, mada Srđa Kalember, bivši košarkaš Crvene zvezde i njen bivši momak, tvrdi da je sa Grantom bila samo prijateljica, a da su u nju bili zaljubljeni i Ivo Andrić, Peko Dapčević, Ratko Dražević, Miloš Milutinović i mnogi drugi.[1] Bila je udata za italijanskog barona Rikija de Portanovu.

Poslednje dane provela je u Hjustonu, gde je preminula 12. aprila 1998. godine.

Izvor: Vikipedija