Luiđina „Đina” Lolobriđida, italijanska filmska glumica, fotonovinar i skulptor, rodjena je 4. jul 1927. godine. Bila jedna od najzapaženijih evropskih glumica tokom 1950-ih i ranih 1960-ih, perioda u kome je bila međunarodni seks-simbol.

Foto: Vikipedija

 

Neki od njenih najzapaženijih filmova su: Hleb, ljubav i snovi, Kralj, kraljica i sluga, Servantes, Trapez, Carska Venera, Zvonar iz Notr Dama i dr. Kada je njena filmska karijera počela da usporava, osnovala je drugu karijeru kao fotoreporter i vajar. Tokom 1970-ih, ostvarila je veliki uspeh putem sticanja pristupa Fidelu Kastru za jedan eksluzivni intervju.

Nastavila je da aktivno podržava italijanske pokrete, posebno Nacionalne italijansko američke fondacije (NIAF). Godine 2008, dobila je nagradu za životno delo NIAF-a na svečanosti jubilarne godišnjice fondacije.

Godine 2013, prodala je svoju kolekciju nakita i donirala skoro 5 miliona dolara od prodaje za istraživanja terapija matičnim ćelijama.

Danas, nekoliko decenija nakon što je prestala da radi pred kamerama, ona je ponovno pred njima dva puta godišnje: na Balu ruža i Balu Crvenog krsta u Monte Karlu. Živi u Rimu, u svojem raskošnom domu, a zimski deo godine provodi u svojoj vili u švajcarskom skijalištu.