Bajkalsko jezero je impresivno. To je najstarije, najdublje i najčistije jezero na svetu. Ono je toliko transparentno, da možete videti sve do samog dna. Bajkal je ogroman rezervoar sveže vode na Zemlji. Dubina mu je 1.642 metra (samo još dva jezera su dublja od 1.000 metara: Tanganjika 1.470 m, Kaspisko jezero 1.025 m).

Kristina Makeeva

Iz Bajkalskog jezera otiče samo jedna reka – Angara, sve ostale se ulivaju u jezero. Postoji jedna lepa legenda. Otac Bajkal je imao 336 reka: 335 su bilili njegovi sinovi koji su se ulivali i jedna jedina ćerka, koja se zaljubila u Jenisej i počela iz jezera da otiče ka njemu. Ljutiti otac Bajkal bacio je stenu za njom, stena se zove Šaman-stena i nalazi se blizu mesta odakle Angara otiče iz jezera.

Kristina Makeeva

Preko zime debljina leda iznosi 1,5 – 2 metra. Ali nije debljina ono što je najinteresantnije. Kako se jezero ledi sloj po sloj, mogu se videti različite linije i figure na površini leda. Površina je najčešće veoma glatka. Međutim kako led neprestano pusca, stvaraju se linije i površine koje zajedno čine izvanrednu sliku. Mehurovi u ledu potiču od metana koji proizvode alge i na impresivan način dopunjuju sliku površine.

Kristina Makeeva

 

 

 

 

 

 

 

Kristina Makeeva je fotograf i inžinjer i živi u Moskvi. Očarana lepotom Bajkalskog jezera zimi, snimila je divne umetničke fotografije, na kojima se najčešće vidi usamljena Šaman-stena.

 

 

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Geografija na dlanu