Kulturni epicentar u Rabrovu obeležava jubilej povodom 135 godina od rođenja Žanke Stokić, velike srpske glumice, i 120 godina od njenog prvog pozorišnog nastupa.
„Kulturni epicentar” u saradnji sa UG „Žanka Stokić” Rabrovo i Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić” iz Velikog Gradišta i Kulturnim centrom „Vlastimir Pavlović Carecavac“ iz Velikog Gradišta obeležiće godišnjice na dan rođenja glumice – u ponedeljak, 24. januara 2022.
Tog dana u Osnovnoj školi „Milutin Milanković” u Rabrovu otvoriće se izložba „Žanka Stokić” ilustratora Igora Krstića i biće promovisana knjiga „Poziv na bis – Žanka Stokić” srpske književnice Gordane Vlajić
Posebnu zahvalnost dugujemo izdavačkoj kući „Pčelica“koja je kroz projekat ilustrovanih biografskih knjiga o znamenitim Srpkinjama približila njihova dostignuća mladoj čitalačkoj publici, a sada prepoznala važnost ova dva velika jubileja za Rabrovo i Veliko Gradište , u kojima je Žanka rođena i provela svoje detinjstvo.
PROGRAM:
11 časova – promocija knjige „Poziv na bis – Žanka Stokić” i otvaranje izložbe ilustracija u OŠ „Milutin Milanković”, Rabrovo
13 časova – promocija knjige u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, Veliko Gradište
18 časova – Otvaranje izložbe ilustracije „Žanka Stokić“
Pozorišni igrokaz „Nušić i Žanka“ u Kulturnom centru „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište
Iako je sebe predstavljala kao Rabrovku, Živana-Žanka Stokić,  rođena je u Velikom Gradištu 24. januara 1887. godine.
Žankino odrastanje nije bilo idilično, imala je tu nesreću da rano ostane bez oca Bogosava, koji je bio dobar i skroman čovek, a potom se  njena majka Julka preudala za sveštenika Aleksandra Nikolajeviča Sandu i tada sa majkom Julkom, Žanka dolazi u Rabrovo u kome provodi svoje detinjstvo i u kome ostaje sve do majčine smrti, do svoje 14. godine.
U Rabrovu je Žanka završila osnovnu školu. U sećanju Rabrovaca ostala je upamćena kao radoznalo dete koje je krišom odlazilo u obližnju kafanu u kojoj su se igrale pozorišne predstave putujućih pozorišnih trupa. Tu, u Rabrovu, rodila se Žankina najveća ljubav, ljubav prema pozorištu.
U Rabrovu je sve počelo!
O autoru ilustracije- izložbe :
Igor Krstić rođen je u Pirotu 1982. godine. Di­plomirao je 2009. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Bio je student generacije na Odseku slikar­stvo, u klasi profesora Bratislava Bašića. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, karikaturom i stripom.
Osvajač je brojnih nagrada, među kojima se izdva­jaju: „Gran pri“ na međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015. godine, nagrada knjižare „Delfi“ na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015. go­dine, prvo mesto „Kragujevački pobednik“ za kratki strip, 2015. u Kragujevcu, zatim nagrada ULUPUDS­a za najbolje ilustrovanu ediciju knjiga za decu na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine.
Živi i radi u Nišu.