U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 369 korisnika i 83 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Pixabay

Prisustvo virusa potvrđeno je u Domu za smeštaj odraslih i starih „Stara pruga“ na Umci, Domu za smeštaj odraslih i starih „Doživeti stotu“ u Zemunu, gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu i Knjaževcu.

Virus je registrovan i u domovima za smeštaj odraslih i starih „Nana“ i „Nada“ u Beogradu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru, Domu za smeštaj odraslih i starih „Elite Home Star“ u Progaru, kao i u Domu za smeštaj odraslih i starih „Eskulap centar“ u Nišu.

Takođe, virus je potvrđen i u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, Domu za smeštaj odraslih i starih „Sunčev breg“ u Beogradu, Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd i Gerontološkom centru Beograd – usluga Pomoć u kući.

Ministarstvo navodi da se za šest organizacija socijalne zaštite očekuju zvanični rezultati testa.

„Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji“, saopštilo je Ministarstvo.

Ukupan broju ustanova socijalne zaštite čiji su osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74 sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije – to devet domskih odeljenja pri centrima za socijalni rad, 23 gerontološka centra, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama.

Među republičkim i pokrajinskim ustanovama socijalne zaštite je i 17 domova za decu i mlade – 10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domskog smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije je 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika, zaključuje se u sapštenju.

Izvor: www.minrzs.gov.rs, RTS