Screenshot 20231206 172434

Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije pod sloganom „Bezbednost počinje s tobom“ stigao je danas u Požarevac. 

Foto: RTV Biser

Na Trgu oslobođenja u Požarevcu danas je organizovana manifestacija s fokusom na edukaciju i poboljšanje bezbednosti u saobraćaju. Prema rečima Mirka Kokovića, pomoćnika direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, glavni cilj ovog događaja je podizanje svesti i unapređenje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, posebno mladih ljudi, koji su najčešće žrtve saobraćajnih nesreća.

Koković je istakao zabrinjavajući podatak da je u poslednjih pet godina u gradu Požarevcu zabeleženo skoro 2.000 saobraćajnih nezgoda, sa 17 smrtnih ishoda, uključujući jedno dete. Apelovao je na poštovanje saobraćajnih propisa, korišćenje sigurnosnog pojasa i izbegavanje konzumacije alkohola tokom perioda slava i proslava, posebno prilikom vožnje.

Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca, naglasio je napore grada u poboljšanju bezbednosti dece u saobraćaju, uključujući uređenje zona oko škola, edukacije ustanova i distribuciju auto sedišta za bebe. Takođe, najavio je izradu strategije akcionog plana bezbednosti saobraćaja za naredni period.

Tokom manifestacije, posetioci su imali priliku razgovarati s učesnicima, informisati se o kampanjama Agencije za bezbednost saobraćaja i ključnim pitanjima o sigurnom ponašanju u saobraćaju, uključujući upotrebu sigurnosnog pojasa, opasnosti od korišćenja mobilnih telefona, vožnje pod uticajem alkohola i prekoračenja brzine.

Posebna pažnja posvećena je odgovornom ponašanju tokom zimskih meseci kada su uslovi na putevima otežani zbog vremenskih uslova. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, ove godine je zabeleženo manje saobraćajnih nesreća u Srbiji, što ukazuje na blagi pad incidenata u odnosu na prethodnu godinu. Najčešći uzroci nesreća su bili pogrešne radnje vozača, neprilagođena brzina, alkohol, stanje puta i propusti pešaka.