Vanredna situacija primorala je nastavnike, roditelje i đake da pređu na onlajn učenje. Rekordnom brzinom uspostavljen je sistem predavanja preko televizije, ali sada, kada se škola bliži kraju, otvaraju se novi problemi. Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić navodi za RTS da nema razloga za brigu i da onlajn nastava jako dobro funkcioniše. Najavljuje da prijemni ispiti za specijalizovane škole počinju od 7. juna.

Foto: Pixabay

Milan Pašić je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da će prijemni ispiti za upis u specijalizovane srednje škole biti održani od 7. do 14. juna, a da će učenici koji se nisu prijavili to moći da urade u periodu od 18. do 21. maja.

„U prvoj nedelji aprila učenici završnih razreda imali su priliku da se prijave za polaganje prijemnih ispita. Svi oni koji nisu stigli ne moraju da brinu jer će imati od 18. do 21. maja još jedan rok. Svi prijemni ispiti biće održani u nedelji od 7. do 14. juna. i za matematičku i za filološku, i druge gimnazije. Najveće interesovanje u gimnazijama je za IT odeljenja. Imaju testove da vežbaju, da se spremaju za te prijemen ispite i verujem da će svi upisati ono što žele“, naveo je Pešić.

Dodaje da će se onlajn nastava odvija već sedmu nedelju i da jako dobro funkcioniše.

„Nastavnici prate na različite načine rad učenika i to će kasnije iskoristiti za ocenjivanje. Učenici imaju dovoljan broj ocena iz prvog polugodišta, iz trećeg tromesečja imaju sigurno po jednu ocenu tako da u narednom periodu ne bi trebalo da imamo problemima“, navodi Pešić.

Dodaje da će se u maju završiti nastava na daljinu, ali da će u junu učenici koji žele imati priliku da poprave svoje ocene.

„U junu im ostavljamo prostora da ukoliko postoji određenih mogućnosti da te ocene koriguju. Učenici će u dogovoru sa svojim predmetnim nastavnicima i razrednim starešinama dolaziti u manjim grupama sukcesivno u zavisnosti od broja ocena i predmeta koji žele da poprave“, objašnjava Pešić.

Dnevni boravak u školama

Govoreći o dnevnim boravcima i vrtićima navodi da će se sve odvijati po upustvima i merama koje se moraju poštovati.

„Pripreme su u toku, to je planirano. Jako je malo interesovanje, 5.400 učenika u celoj Srbiji se prijavilo za ove potrebe. U Beogradu je to pet odsto, u Novom Sadu tri, a u Nišu čak 1,76 odsto. Svi objekti će biti dezinfikovani, učenici će biti u manjim grupama u zavisnosti od uzrasta. Prvenstveno će pratiti onlajn nastavu jer svaka učionica ima televizor. Biće zadataka, ali i sportskih i društvenih aktivnosti“, navodi Pešić.

Dodaje da će se sve odvijati po detaljnom uputstvu.

„Postojaće detaljno upustvo za sve direktore, nastavnike, učenike, roditelje jer su nam jako bitne te preventivne, zaštitne mere“, ističe Pešić.

O merama u vrtićima 

Govoreći o vrtićima navodi da je 22 odsto roditelja na nivou cele Srbije, iskazalo potrebu da deca budu u vrtićima.

„Najviše ih je u Beogradu i Novom Sadu, kao najvećim gradovima. Mi smo dobili od gradskog Zavoda za javno zdravlje uputstvo za primenu preventivnih mera u vrtićima u 35 tačaka. Jako je bitno da se objekti dezinfikuju, da vaspitači prođu sve preventivne preglede “ navodi Pešić.

Apeluje na roditelje da ukoliko promete neke simptome kod svoje dece da ih ne dovode u vrtiće i dnevne boravke.

Izvor: RTS