Истраживачи са Универзитета Принстон и Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу спровели су низ студија како би доказали разлике између студената који су куцали своје белшке и оних који су их писали руком.

Pixabay

 

Многи су писање заменили куцањем у времену модерних технологија. Стручњаци су након спроведеног истраживања дошли до занимљивих закључака и открића који су од два начина бележења информација бољи за мозак.

Прочитајте још: Како се пише: На жалост или нажалост, у ствари или уствари?

Студенти који су своје бешке писали руком, боље су разумели смисао лекције од оних који су своје белешке куцали на рачунару.

У истраживањима су учествовали студенти који су предавања куцали на рачунару и писали руком на папиру. После периода од 30 минута морали су да одговоре на питања са предавања и онда да све то понове недељу дана касније.

Писање руком или куцање?

Аутори студије су се фокусирали на то колико рачунар омета концентрацију у раду. Писање руком показало се корисније. Они који куцају имају већи капацитет за узимање белшки и могу да забележе више речи у односу на писање руком, па су понекад могли и да прекуцају цело предавање, од речи до речи.

Студенти који су писали руком морали су брзо да обраде лекцију, коју су преписали, што им је дало предност у дугорочном памћењу нових појмова.

У тесту који су учесници истраживања решавали недељу дана касније, резултати су били слични као и након првог теста.

Они који су писали руком и даље су разумели смисао лекције, а показало се и да су отворени према разумевању нових идеја, што је показало да писање руком заиста може да побољша функције мозга.

 

Извор: новости.рс