Vikipedija danas obeležava jubilarnih 20 godina postojanja. Ovog puta, okupljanje volontera, saradnika i partnera povodom jubileja, biće organizovano onlajn, od 18 i 30 časova, saopšteno je iz organizacije Vikimedija Srbije.

 

Vikipedija je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku i osnovali su je Džimi Vejls i Lari Sanger. Sada njome rukovodi Zadužbina Vikimedija.

Vikipedija trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičke verzije, od čega preko 6,2 miliona na Vikipediji na engleskom jeziku. Ključni faktor uspeha Vikipedije su dobrovoljci koji pišu članke širom sveta. Vikipedija se trenutno nalazi među 13 najposećenijih sajtova na svetu, a zauzima prvo mesto po posećenosti kao neprofitni sajt.

Danas, nakon 20 godina postojanja, iza Vikipedije stoje brojni volonteri i milioni napisanih članaka, koji su je načinili najvećom riznicom slobodnog znanja na svetu.

“Zbog toga vas pozivamo da zajedničke uspehe proslavimo onlajn okupljanjem putem Zum platforme, danas od 18 i 30 časova. Tokom proslave pričaćemo o nastancima Vikipedije, značajnom mestu koje zauzima u današnjem svetu, ali i izneti brojne zanimljive statističke podatke, a zajednici će se obratiti Miroslav Loci, predsednik Udruženja Vikimedija Srbije. Nakon lokalne proslave, imaćemo priliku da se pridružimo i proslavni na globalnom nivou u 20 časova”, navodi se u saopštenju.

Prisustvo možete potvrditi na strani proslave na Vikipediji, a tu možete naći i link za ulazak na sastanak.

Autor: eKapija