Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže za RTS da je u ponoć zaključen jedinstveni birački spisak.

Rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji istekao je u ponoć. Predate su 22 liste, a zaključno sa sinoćnom sednicom RIK je proglasio 16 lista za parlamentarne izbore koji se održavaju 21. juna.

U ponoć je zaključen i birački spisak.

„Doneli smo rešenje o zaključenju koje je dostavljeno svim nadležnim izbornim komisijama – Republičkoj, pokrajinskim i opštinskim i gradskim“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić gostujući u Jutarnjem programu.

Republička izborna komisija će danas objaviti broj birača u Službenom glasniku.

„Do 17 juna, ako dođe do nekih promena, uvidom u birački spisak koji svaki građanin može da ostvari bilo u opštinskoj upravi ili na našem sajtu, sve te promene ćemo ažurirati mi u Ministarstvu. Što se tiče onih koji steknu pravo glasa do 21. juna, oni će po automatizmu biti upisani u jedinstveni birački spisak i to u saradnji sa ministarstvom unutrašnjih poslova“, istakao je Ružić.

Naglasio je da jedinstveni birački spisak nikada nije bio ažurniji.

Što se tiče birača u dijaspori, kako je objasnio, oni su mogli da se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima po mestu boravišta opredele da li žele da glasaju 21. juna, tako da su i oni inkorporirani u jedinstveni birački spisak.

Ružić je rekao da 19. juna Republička izborna komisija praktično objavljuje konačan broj upisanih birača u jedinstveni birački spisak.

Uvid u izvod iz biračkog spiska – „fino podešavanje izbornog postupka“

Ministar je objasnio šta znači uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja i rekao da je to delić mozaika koji se odnosio na razgovore koje su vođeni u saradnji sa OEBS-om.

„To je neko fino podešavanje samog izbornog postupka. Nešto što je i opozicija tražila. To je politički teren“, naveo je Ružić.

Upitan koliko je prethodnih nedelja bilo intervencija u birački spisak, u smislu brisanja i dopuna, Ružić navodi da su sve promene u nadležnosti RIK-a, ali navodi da i Ministarstvo vodi evidenciju.

„Ne vidim nikakvu inflaciju promena u jedinstvenom biračkom spisku. To će se videti po objavljivanju ukupnog broja i konačnog broja od strane RIK-a“, istakao je ministar.

Izvor: RTS