Izvor: RTS, Moskovska filharmonija/Foto: meloman.ru

 

Zbog epidemije korona virusa, Moskovska filharmonija je ovu, svoju 99. po redu koncertnu sezonu, preimenovala u „Domaća sezona“. U čuvenoj sali „Čajkovski“ organizuju se solistički koncerti i koncerti kamerne muzike, ali bez prisustva publike. Termini od 14 časova po moskovskom vremenu (13 po našem vremenu) rezervisani su za koncerte namenjene najmlađima, a od 19 časova nastupaju velike zvezde.

U čuvenom „Čajkovskom“ Moskovske filharmonije večeras u 19 sati će zajedno svirati pijanista Boris Berezovski i violinista Sergej Krilov. Berezovski je imao koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu u decembru 2019. godine, a Krilov je nastupio sa Litvanskim kamernim orkestrom takođe na Kolarcu pre tačno godinu dana.

Moskovljanin Boris Berezovski (1969) ima zavidnu međunarodnu karijeru. Pored ruskih, nastupao je sa najuglednijim orkestrima u Japanu, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Americi… Do sada je snimio više od 40 kompakt-diskova i di-vi-dijeva sa kompozicijama Šopena, Šumana, Rahmanjinova, Musorgskog, Ravela, Lista…

Violinista Sergej Krilov (1970) se školovao u Rusiji i u Italiji. Međunarodnu slavu stekao je posle pobeda na takmičenjima „Stradivari“ u Kremoni (1998) i „Krajsler“ u Beču (2000). Krilov nastupa sa najboljim pijanistima današnjice, kao dirigent vodi Litvanski kamerni orkestar, a čuven je i po di-vi-diju „Twin spirits“ posvećenom Robertu Šumanu koji je snimio sa britanskom pop-zvezdom Stingom.

Na moskovskom koncertu bez publike, dvojica vrhunskih muzičara sviraće Betovenova i Krajslerova dela. Direktan prenos može se pratiti na sajtu, kao i na profilima Moskovske filharmonije na društvenim mrežama.

Snimci ovih koncerata postavljaju se i na zvanični Jutjub kanal Filharmonije, gde se trenutno može pogledati i snimak koncerta pijaniste Nikolaja Luganskog održan 29. marta.