Udruženje kompozitora Srbije dodelilo je Nagradu „Darko Kraljić“ za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu popularne muzike za 2019. godinu, kompozitoru Momčilu Bajagiću.

YT screenshot

Stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsednik i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović jednoglasno je doneo odluku o dodeli nagrade Bajagi.

U Obrazloženju se navodi da je Momčilo Bajagić, srpski rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen grupe „Bajaga i instruktori“, rođen 1960.godine u Bjelovaru, neko iza koga stoji „bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji. I danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu“.

„Posebno uspešna bila je serija koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, decembra 2019. godine u Sava centru, kojima je obeležio 35 godina svog umetničkog rada.

Njegovi najveći hitovi su pesme: Sa druge strane jastuka, Plavi safir, Zažmuri, Tamara, Moji su drugovi, Muzika na struju, 442 do BeogradaDobro jutro džezeri, Što ne može niko možeš ti, Dvadeseti vek

Karijeru je započeo kao srednjoškolac u grupi TNT, a 1978.godine pridružuje se grupi „Riblja čorba“, sa kojom je svirao do 1984.godine.

Tada su nastale i prve Bajagine kompozicije, od kojih je najuspešnija bila „Kad hodaš“, a uporedo je pisao i pesme za druge pevače, Zdravka Čolića, Slađanu Milošević i druge.

Godine 1984. godine napušta „Riblju čorbu“ i osniva svoju grupu, koja se tada zvala „Instruktori pozitivne geografije“ i sa njom ubrzo snima svoj prvi samostalni album. Sledi album Sa druge strane jastuka (1985), koji se smatra jednim od najboljih diskografskih izdanja snimljenih u bivšoj Jugoslaviji, zatim Prodavnica tajni (1987) i Neka svemir
čuje nemir 
(1989). Godine 1991. objavio je album Četiri godišnja doba, 1993, Muzika na struju, a 1997. Od bižuterije do ćilibara.

Dobitnik je pet nagrada za rok-kompozitora godine 1984, 1985, 1989, 1991. i 1994. na međunarodnom muzičkom festivalu MESAM.

Danas Momčilo Bajagić uspešno nastavlja svoj umetnički rad, pa 2001. godine objavljuje album Zmaj od Noćaja, 2005. Šou počinje u ponoć, a 2012. Daljina, dim i prašina.

Momčilo Bajagić se uspešno dokazao i kao autor muzike za film, pozorište i televiziju. Sarađivao je sa pozorištem „Atelje 212″ na predstavi Radovan Treći, kao i sa Dramskim teatrom iz Skoplja na predstavi Siroti mali hrčki.

Plod saradnje sa rediteljem Milošem Radivojevićem na filmu Ni na nebu, ni na zemlji je kultna pesma Moji su drugovi za koji je dobio „Zlatnu mimozu“ na filmskom festivalu u Herceg Novom.

Radio je i muziku za TV serije Otvorena vrata i Vratiće se rode, kao i za film Dušana Kovačevića Profesionalac.

Stvaralaštvo Momčila Bajagića spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima. Njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pesma Moji su drugovi predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

Kako kaže muzikolog Ivana Trišić: „Stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pesme, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja. Bajagini brojni hitovi, a mnogi od njih su antologijska ostvarenja, žive decenijama, okupljajući zavidan broj ljubitelja svih generacija u Srbiji, nekadašnjoj Juoslviji i u regionu. Nije slučajno što su njegova diskografska izdanja došla u ruke pet miliona ljubitelja!“

Sve navedeno označilo je ovog stvaraoca za dobitnika prestižne nagrade „Darko Kraljić“ koju Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje za životno delo“, navodi se u Obrazloženju koje potpisuje Vojkan Borisavljević.

Autor: RTS