U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu od 6. avgusta postavljena je izložba slika pod nazivom „Dodir površine“ autora Vladana Ranđelovića iz Niša.

GSU

Кritiku za ovu izložbu je napisala Radmila Кostić: „U najnovijoj stvaralačkoj fazi analizom i uspostavljanjem novih relacija kadrira složene odnose u prostoru koji su neprekidnom procesu transformacije došavši do potpuno novog sagledavanja stvarnosti. Oslobađajući dragocen kreativan duh sugestivnim vođenjem ideje, kroz metod redukcije rešava brojne likovne probleme upućujući na novo sagledavanje promenjivosti prirode. Ističući primarno dejstvo boje, linije, unutar plastične pikturalne strukture dolazi do novih otkrića formirajući vlastiti vizuelni sistem u kome se pored čiste likovnosti prostor i vreme pojavljuju kao dva bitna egzistencijalna sloja kojom rešava sudbinu vlastitog iskaza. U inspirativnoj, tragalačkoj avanturi prenosi sopstvena razmišljanja o prirodi kroz sučeljavanje razigrane i statične svedene forme, dok istovremenim slaganjem obojenih geometriziranih površina kreira skladnu, dinamičnu celinu. Кolorit pri tome ima posebnu ulogu kao vrsta dijagrama koji sugeriše iskrene, duboke emocije otvarajući prostor za sveže, ubedljive interpretacije. Tokom uzbudljivog stvaralačkog zanosa ide korak dalje došavši do neočekivanih ideja koje vizualizuje kroz redukovane, gotovo apstraktne jarko obojene mozaičke površine. Može se reći da se kroz sve navedene faze stvaralaštva provlači uzbudljivo i snažno osećanje života i sveta kao odlučujući faktor u građenju vlastite vizuelne opservacije. U neprekidnoj borbi misaonog i čulnog, vidljivog i nevidljivog, Vladan Ranđelović gradi novu, osobenu poetiku formirajući zreo likovni izraz kojim se uključuje u kompleksnu likovnu scenu grada Niša“.

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac i autor slika mr Vladan Ranđelović (GSU)

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos u Narodnom muzeju u Požarevcu dala je svoj osvrt na ovu izložbu Ranđelovića: „Lirski asocijativni pejzaži skladnih kompozicija, linearnih formi i prefinjenog kolorita karakteristike su niškog umetnika Vladana Ranđelovića koji je do sada imao 43 samostalnih izložbi i preko 150 grupnih u zemlji inostranstvu, kao i oko 50 učešća na likovnim kolonijama od kojih su neke međunarodnog karaktera. „Dodir površine“ kako glasi naziv izložbe postavljene u Galeriji savremene umetnosti od 5. avgusta, spoj je realnih i asocijativnih oblika prirode. U izloženim delima primećujemo nešto i zavičajno, i topografsko, i konkretno, ali i izazvano utiskom i doživljajem sveta koji okružuje umetnika. Izuzetan kao kolorista kod koga se smenjuje igra toplih i hladnih tonova, Ranđelović stvara pejzaže koji nas ne navode na nemir, već vidimo jedan uređeni svet slikarski doživljenog prostora, poput mapa i itinerera, koji stoji kao poseban fizički i mentalni entitet.“

Mr Vladan Ranđelović  (1975), diplomirao je 1999. godine na slikarskom odseku u klasi prof. Hilmije Ćatovića i magistrirao 2001. godine na vajarskom  odseku u klasi prof.  Zorana Karalejića, Fakulteta  umetnosti u Prištini. Član je ULUS-a od 2000. godine.

GSU

U periodu od 2001-2004. godine radio je kao asistent na predmetu Crtanje i na Fakultetu umetnosti u Prištini finasiran od strane Republičkog fonda za talente Republike Srbije. Od 2004 – 2018. godine radio je u GTŠ “Neimar”, TŠ “12. februar” u Nišu na predmetima Likovna kultura i Slobodoručno crtanje, a 2018. godine izabran je za docenta na predmetima Crtanje i Slikanje Fakulteta umetnosti u Nišu.

Aktivno je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu. Do sada je priredio 32. samostalne izložbe i učestvovao na  preko 150 grupnih  izložbi. Učesnik je preko 50 likovnih kolonija.

Grupno učestvovao na preko 150 izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je na oko 50 likovnih kolonija od kojih su pojedine međunarodnog karaktera.  Dobitnik nagrade za slikarstvo „Momčilo Mitić“

Izložba je otvorena tokom avgusta 2020 godine.  Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv COVID-a 19.

 

Izvor: GSU