Od početka krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, Crveni krst Srbije ostvario je 325.904 akcije humanitarne pomoći ka pojedincima kojima je ta humanitarna pomoć bila potrebna. Te akcije ostvarene su uz angažovanje 2.823 volontera i 685 profesionalnih saradnika na svim nivoima organizovanja Crvenog krsta.

Foto: Crveni krst Srbije

Ova organizacija je u uslovima vanredne situacije delovala na lokalnom i na nacionalnom nivou sa 165 lokalnih timova u opštinama i gradovima. Pomoć je bila sveobuhvatna i raznovrsna: od obezbeđivanja rada narodnih kuhinja koje su nedavno opremljene upravo uz pomoć Coca-Cola sistema, a koje su neophodne za život 33.000 korisnika, zatim pomoći starim licima koji su tokom vanrednog stanja bili najugroženiji, pružanja psiho-socijalne podrške građanima kojima je bilo ograničeno kretanje, ali i dobrovoljnog davanja krvi, koje je funkcionisalo i u ovom uslovima.

I pored mnogobrojnih podataka kojima raspolaže Crveni krst Srbije, nemerljiv je doprinos volontera Crvenog krsta aktivnostima koje sprovode organizacije Crvenog krsta u Srbiji povodom pandemije COVID-19, a imajući u vidu posvećenost, odgovornost i humanost koja krasi volontere Crvenog krsta.

U period od 17. marta do 10. maja, 685 profesionalaca je kroz 131.534 sati angažovanja iskazalo spremnost da budu deo ukupnih aktivnosti u Republici Srbiji na suzbijanju epidemije virusom korona kroz pružanje pomoći svima kojima je ona potrebna, a posebno osobama koje pripadaju najranjivijim grupama.

Crveni krst Srbije zajedno sa svojim partnerima još jednom dokazuje da samo ujedinjeni možemo proći kroz krizne situacije. I to predstavlja dodatni impuls za još intenzivniju i hrabriju borbu u korist najugroženijih.

Izvor: Crveni krst Srbije, eKapija