U Galeriji savremene umetnosti 23.2.2023. godine požarevačkoj publici se predstavila slikarka Danijela Marko izložbom slika, grafika i kolaža „Beskrajna ravnica“.

Foto: GSU

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da je „kod Danijele Marko ravnica, kojom je ona okružena, ta koja nudi polazište za ispitivanje, inspiraciju i svođenje na liniju i trougao kao osnovne elemente prikazanog. Kroz grafike, slike i kolaže autorka njive i brazde pretvara u mreže oblika ispunjenih oblastima linija i ravnih boja, ponekad i sitnim ornamentima. Zemljani kolorit sa prigušenim toplim bojama zaokružuje utisak o ravnici zajedno sa osnovnim strukturalnim elementom – linijom. Svedeni prizori uklapaju se u definiciju geometrijske apstraktne umetnosti čija glavna suština i jeste razrada glavnih formalnih elemenata – linije, oblika i apstraktne konfiguracije. Danijela Marko osim kompozicione strogosti sačinjene od precizno definisanog rasporeda trouglova, u svoje slike i kolaže, ubacuje i floralne ornamente čije poreklo treba tražiti u slovačkoj tradiciji, i krug, čime se umanjuje rigoroznost predstavljena na grafikama izrađenim u dubokoj štampi.“

Danijela Marko je rođena u Bačkom Petrovcu.
Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek grafika, u klasi profesora Živka Đaka. Odbranila je magistarski rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek grafika, u klasi profesora Slobodana Kneževića. Od 2003. član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV-a). Idejni je tvorac i koordinatorka Likovne kolonije akademskih likovnih umetnika u Srbiji u Galeriji ,,Karola Miloslav Lehotski“ u Gimnaziji „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Iza nje je 7 samostalnih izložbi i preko 30 kolektivnih. Godine 2019. Danijela Marko je dobila posebno priznanje za zasluge i postignuća na polju obrazovanja, vaspitanja i usavršavanja slovačkog jezika i jezičke kulture, Matica Slovačka u Srbiji, Bački Petrovac.

Izložba je otvorena do 8.3.2023. godine, ulaz je slobodan.