Министарство државне управе и локалне самоуправе расписало је јавни конкурс за доделу средстава из Фонда за националне мањине за финансирање програма и пројеката из области образовања, изјавио је данас министар Бранко Ружић.

Ружић је у изјави за Тањуг истакао да је из поменутог фонда за ту намену издвојено 30 милиона динара.

Према његовим речима, право учешћа на конкурсу имају установе, удружења, фондације, привредна друштва и друге организације чији су оснивачи национални савети националних мањина.

Такође, како је додао, на конкурс се могу пријавити и организације цивилног друштва уписане у одговарајући регистар, а чији се циљеви остварују у области заштите и унапређења права и положаја припадника националних мањина, те задужбине, фондације и конференције универзитета, односно академија струковних студија.

Kонкурс ће, како је рекао Ружић, бити отворен до 18. марта, уз објашњење да је циљ да се сваке године финансирају квалитетни програми и пројекти, који ће унапредити положај припадника националних мањина.

Средства се додељују годишње, у једној од четири законом утврђене области – култура, образовање, информисање и службена употреба језика и писма националних мањина, прецизирао је министар.

Он је указао на то да конкретну област за дату годину утврђује Савет за националне мањине Владе Србије на предлог, то јест у сарадњи са националним саветима националних мањина.

Иначе, више од пола милиона грађана је уписано у посебни бирачки списак за избор чланова националних савета националних мањина.

Извор: Тањуг