Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je javni konkurs za dodelu sredstava iz Fonda za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti obrazovanja, izjavio je danas ministar Branko Ružić.

Ružić je u izjavi za Tanjug istakao da je iz pomenutog fonda za tu namenu izdvojeno 30 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, pravo učešća na konkursu imaju ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Takođe, kako je dodao, na konkurs se mogu prijaviti i organizacije civilnog društva upisane u odgovarajući registar, a čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti zaštite i unapređenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, te zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta, odnosno akademija strukovnih studija.

Konkurs će, kako je rekao Ružić, biti otvoren do 18. marta, uz objašnjenje da je cilj da se svake godine finansiraju kvalitetni programi i projekti, koji će unaprediti položaj pripadnika nacionalnih manjina.

Sredstva se dodeljuju godišnje, u jednoj od četiri zakonom utvrđene oblasti – kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina, precizirao je ministar.

On je ukazao na to da konkretnu oblast za datu godinu utvrđuje Savet za nacionalne manjine Vlade Srbije na predlog, to jest u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Inače, više od pola miliona građana je upisano u posebni birački spisak za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Izvor: Tanjug