Odbor Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva usvojio je u načelu izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje, prema rečima ministarke za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darije Kisić, izjednačavaju status majki preduzetnica sa majkama koje su u radnom odnosu.

Free stock photo of affection, child, cute

Foto: Pexels

Između ostalog, predloženo je da preduzetnice imaju pravo, kao i majke koje su u radnom odnosu, na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete, kao i da njihovi supružnici nakon tri meseca od rođenja deteta imaju pravo na korišćenje porodiljskog odsustva.

– Nadamo se da će izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom podstaći preduzetnice da se ostvare kao majke i da imaju više dece – navela je Kisić, predstavljajući predložene izmene članovima Odbora.

Kako je istakla, u pitanju su izmene kojima se uvode dodatna prava u odnosu na prethodna rešenja ženama koje samostalno obavljaju delatnost ili su nosioci poljoprivrednog gazdinstva.