Влада Србије усвојила је данас пет предлога закона из надлежности Министарства финансија, од којих се три односе на трећи пакет мера помоћи грађанима и привреди, а међу којима је и онај који се тиче исплате 60 евра свим пунолетним грађанима, изјавио је за Тањуг министар Синиша Мали.

Foto: Pixabay

Један од њих је проширење постојеће гарантне шеме која је формирана прошле године у вредности од две милијарди евра, а сада је проширена за додатних 500 милиона евра, каже Мали.

Министар подсећа да су то кредити које банке дају привреди, а за које гарантује држава. Други предлог закона, додаје Мали, односи се на још једну гарантну шему за предузећа која су у лошијем финансијском положају, а вредна је 500 милиона евра.

-За те кредите држава гарантује још више, уколико то предузеће не врати кредит банци, део враћа држава у његово име – појаснио је министаар.

Трећи предлог закона је о исплати 60 евра свим пунолетним грађанима, додаје министар, и подсећа да пријава за ту врсту помоћи почиње 28. априла и трајаће до 15. маја. Пријављивање за 60 евра биће исто као и прошле године, преко кол центра и портала Управе за трезор.

-Позивам све грађане да се јаве. Ми ћемо првих 30 евра исплатити у мају, а наредних 30 евра у новембру. Само једном је неопходно да се пријавите да добијете два пута по 30 евра – рекао је Мали.

Очекује да ће се тај Предлог закона у наредне две до три недеље наћи у парламенту и да ће кренути у примену чим га посланици одобре.

Министар подсећа да се прошле године за помоћ од 100 евра пријавило 6,2 милиона грађана.

-Тиме показујемо да су нам финансије и даље стабилне, да имамо новца и желимо да помогнемо свим грађанима с обзиром да се пандемија коронавируса продужила – рекао је Мали.

Четври Предлог закона је закон о осигурању који би, како каже Мали, требало да реши питање друштвеног капитала у осигуравајућим друштвима.

-Превасходно овде мислим на три друштва – Дунав осигурање, ДунавРЕ и Триглав осигурање. Решићемо тако што ћемо друштвени капитал у тим институцијама расподелити тако да 70 одсто иде држави, 25 одсто садашњим и бившим запосленима и пет одсто у акцијски фонд – објаснио је Мали.

На такав начин ће, каже, бити издефинисана власничка структура у тим институцијама и „ставити тачка“ на друштвени капитал који и даље постоји. Последњи Предлог односи се на закон о е-фактурама који ће, према речима министра, побољшати пословање привредних субјеката.

 

Извор: пинк.рс