Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) objavila je da je kroz projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ podržala opštine i gradove kroz obezbeđivanje zaštitne i IT opreme za krizne štabove, kol centre i ostala lokalna tela koja se u Srbiji bore protiv daljeg širenja koronavirusa.

Foto: Pixabay

Zaštitnu i IT opremu dobilo je 18 gradova, gradskih opština i opština i to: Apatin, Bač, Beograd, Kraljevo, Novi Pazar, Požarevac, Raška, Sombor, Valjevo, Vršac, Aleksinac, Kruševac, Kragujevac, Novi Beograd, Pirot, Subotica, Vranje i Zvezdara.

Kako bi se sačuvalo javno zdravlje, na poziv predsednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, Zorane Mihajlović, Vlada Nemačke odlučila je da pomogne Srbiji donacijom od 1.950 zaštitnih maski i 78 pakovanja rukavica, a pomoć realizuje GIZ, navedeno je u saopštenju.

“Ova donacija će mnogo značiti u daljoj organizaciji poslovanja i u radu opština i kriznih štabova”, rekao je posebni savetnik i zamenik predsednice Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Nenad Ivanišević.

Osim što će uz pomoć medicinske zaštitne opreme pomoći očuvanju javnog zdravlja, kao i kriznim štabovima da deluju preventivno, GIZ je kroz aktuelni projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ obezbedio podršku za unapredjenje usluga jedinica lokalnih samouprava donacijom 12 laptopova i sedam štampača.

“Jedno od glavnih polja saradnje Nemačke i Srbije, gde se naročito vidi uzajamna podrška tokom kriznog perioda, je pomoć ugroženom stanovništvu, marginalizovanim grupama i onima kojima je naša podrška najpotrebnija”, rekla je vođa projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Aleksandra Dimić-Ugrinaj.

Izvor: eKapija