Filmski festival Slobodna zona nastavlja svoju Turneju po gradovima u Srbiji. Od 21. do 25. septembra, požarevačka publika će moći da pogleda pet ostvarenja.

Slobodna zona

Publika će imati priliku da pogleda islandski film Okrug o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima” i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću. Film zbog izuzetnog kvaliteta podržan je od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.

Zatim sledi švedski dokumentarac Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum”. Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja” adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.

U okviru Turneje na program je i dokumentarac Selfi. Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva 16-godišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. je ubio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano. U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti, reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih da uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu.

Turneja donosi i igrane filmove za mlađu publiku (14+) koji pružaju uvid u stanje društva iz perspektive mladih. U okviru Turneje mlađa publika, ali i starija, moći će da pogleda filmove Moje neverovatno leto sa Tes i Zvezda od sto kila – film koji je od strane festivalskog srednjoškolskog žirija izabran za najbolji film u okviru programske linije 14+.

Sve projekcije su od 20 sati u Maloj sali Centra za kulturu Požarevac. Ulaz je besplatan.

Iz Centra za kulturu Požarevac podsećaju da će posetioci morati da se pridržavaju propisanih mera, pre svega na obavezno nošenje maski, poštovanje distance, korišćenje dezobarijera i sredstva za dezinfekciju na ulazu u salu Centra za kulturu. Na taj način pokazaćemo odgovornost, kako prema sebi, tako i prema drugima, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona.

Autor: RTV „Biser“