Na današnji dan 1686. godine, u Hagu je preminuo Danijel Gabrijel Farenhajt, nemački fizičar i inženjer koji je radio veći deo svog života u Holandskoj republici. Farenhajtova (°F) skala za merenje temperature nazvana je po njemu.

Instrumentation Tools

Farenhajt je rođen u Gdanjsku u Poljsko-litvanskoj zajednici 24. maja 1686. godine. Farenhajtovi su bili trgovačka porodica koja se preselila iz grada hanzeatske lige u poljski grad. Nakon slučajne preuranjene smrti svojih roditelja, koji su umrli od otrovnih pečurki, Gabrijel je morao da se obučava za trgovinu u Rusiji. Međutim, njegovi interesi za prirodne nauke prouzrokovali su da započne studije i eksperimentisanja na tom polju.

Nakon putovanja Evropom, 1717. godine zaustavio se u Hagu sa staklarskim zanatom, prodajući barometre, visinometre i termometre. Od 1718. godine, predavao je hemiju u Amsterdamu, a član Kraljevskog društva postao je 1724. godine. Farenhajt je umro u Hagu.

Danijel Farenhajt je razvio precizne termometre. Svoje prve termometre punio je alkoholom, a kasnije je prešao na živu i napravio još poboljšanja.

Farenhajtova skala

Farenhajt je morao da pridruži skalu svojim termometrima kako bi mogao da ih koristi za beleženje temperature. Njegovi najraniji radovi sa temperaturnim skalama bili su bazirni na tri referentne tačke. Referentna tačka za niske temperature bila je najniža temperatura koja se mogla ostvariti u laboratorijskim uslovima tog vremena: smeša vode, leda i amonijum hlorida. Farenhajt je definisao tu temperaturu kao 0°F (pribl. -17.8°C). Sledeća je bila tačka mržnjenja vode, kojoj je dao vrednost 32°F. Konačno, definisao je temperaturu ljudskog tela kao 96°.

Stepen farenhajta (simbol: °F) skala za merenje temperature, koja se zasniva na podeli od 180 delova između tačke mržnjenja i tačke ključanja vode. Po ovoj skali led se topi na 32 °F, a voda ključa na 212 °F. Normalna temperatura ljudskog tela je 98,6 °F

Farenhajt je usavršio termometar napunivši ga živom umesto alkoholom. Na originalnoj Farenhajtovoj skali 0° označava najveću zimu koja je zabeležena u Gdanjsku 1709. godine.

Države koje koriste Farenhajtovu skalu

Sve do 70-ih godina 20. veka Farenhajtova skala se koristila u zemljama engleskog govornog područja. Danas su uglavnom i te zemlje, sem Sjedinjenih Država i Jamajke, prihvatile merenje temperature po stepenu celzijusu.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Vikipedija