Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera. Dodaje da se broj zaraženih u Srbiji „stabilizovao na visokom nivou“, a u Beogradu se kriva zaravnila. Bez obzira na sve, nema opuštanja, dodaje Kon.

nedeljnik.rs

 

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se u Srbiji u toku prethodne nedelje videlo „nešto što se zove stabilizacija na vrlo visokom nivou“, ali da se ne može reći da se zaravnilo.

Kada je reč o Beogradu, Kon navodi da se kriva zaravnila, pa čak pokazuje naznake spuštanja i to zahvaljujući primeni mera ali i vakcinaciji.

„Ono što smo uradili merama daje rezultate, to je evidentno, već drugu nedelju nemamo taj jasan porast iz dana u dan, nego imamo jedno zadržavanje i održavanje situacije čak i blago popuštanje posebno u Beogradu“, napominje epidemiolog.

Ukazuje da je procenat vakcinisanih u Beogradu prešao 30 odsto, a gotovo 60 odsto starijih od 65 godina u Beogradu primilo je vakcinu.

„Imamo najozbiljiju epidemijsku situaciju bez ozbira na brojke, hospitalizovani su uglavnom teži slučajevi. Taj vrh piramide su oni koji su u bolnici, posebno oni koji su na respiratorima ili potpori kisenoika, takvih ima jako mnogo“, dodaje Kon.

Napominje da će danas biti održane konsultacije oko mera, a kada se o njima razmišlja treba, kaže, shvatiti da je situacija još uvek teška.

Izvor: RTS