Sećanje na velikana svetskog filma, reditelja, scenaristu, glumca i neodoljivog ekscentrika, Džon Hjustona. Režirao i glumio u više od 60 filmova, imao pet žena, bio pasionirani lovac, kladioničar, kolekcionar, bokser…

Foto: Vikipedija

Na današnji dan 1906. godine rodio se reditelj Džon Hjuston. Filmski pionir dvadesetog veka i mitska harizma. Sin glumca Voltera Hjustona i otac glumaca Anđelike i Denija Hjustona.

Džon Hjuston je rođeni Amerikanac s irskim korenima. „Dojahao“ je iz Nevade, država Misuri, režirao 36 filmova,  ženio se pet puta, družio se sa Hemfrijem Bogartom,  više puta lupio glavom o zid, tražio Ameriku van Amerike, učestvovao u mnogim ljubavnim aferama, voleo konje, viski i cigarete i, što je najzanimljivije, uspeo je da filmskim jezikom pročita Džemsa Džojsa u svom testamentarnom remek delu „Mrtvi“.

Njegovi filmovi su postali klasici 20. veka: “Malteški soko”, “Blago Sijera Madre”, “Ki Largo”, “Džungla na asfaltu”, “Afrička kraljica”, “Mulen Ruž”,”Mobi Dik”, “Neprilagođeni”, “Pod vulkanom”, “Noć iguane”, “Sudija Roj Bin”… Bio je uspešan i glumac i slikar, a biografija mu je bogata i zanimljiva koliko i karijera. Prijatelj sa Hemfrijem Bogartom, Ernestom Hemingvejem, Orsonom Velsom. Stara škola, ne samo po filmskim klasicima koje je stvorio, već i po načinu života.

Najstarija je osoba ( imao je 79 godina) koja je nominovana za Oskara za režiju, za film “Čast Pricijevih”, u kom igra i Hjustonova ćerka Anđelika.

Umro je 28. avgusta 1987. godine. Američka pošta odala mu je priznanje markicom s motivom iz “Malteškog sokola”.

Izvor: prva.rs