Ena Begović, rođena u Splitu, 16. juna 1960. godine, je bila jugoslovenska i hrvatska filmska i pozorišna glumica.

Noizz

U filmu „Okupacija u 26 slika“ (1978) Lordana Zafranovića bila je statista. Prvu ulogu je dobila u TV drami „Ivan Goran Kovačić“ iste godine.

Uloga koja ju je proslavila bila je u filmu „Pad Italije“ (1981), koji ju je ustanovio kao seks-simbol 1980-ih. Zatim slede uloge u filmovima „Idemo dalje“ (1982) i „Glembajevi“ (1988). Za ulogu baronese Kasteli-Glembaj dobila je Zlatnu arenu u Puli za sporednu žensku ulogu, ali ju je odbila, smatrajući da je njega uloga u filmu bila glavna.

Njena sestra Mia Begović je takođe poznata glumica.

Kada je 2000. godine, baš na današnji dan, jedna od najlepših i najtalentovanijih hrvatskih glumica svih vremena Ena Begović tragično stradala u saobraćajnoj nesreći, u džipu koji se survao u provaliju i odneo je u smrt, sa njom je bila i jednomesečna ćerkica Lana. Devojčica je, na sreću, preživela tragediju.

Ena je poginula kada je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom krenula na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču.

Automobilom je upravljao neiskusni Leo koji je promašio kuću i nastavio da vozi uskim, strmim putem između vikendica. U jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan.

Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad. Džip je završio u provaliji. Iz nesreće je sa povredama izašla Tereza, Enina majka, kao i malena Lana. Ena je, nažalost, ispala iz automobila i zadobila povrede zbog kojih se njeno telo brzo predalo.

Nakon tragedije je usledilo suđenje koje je trajalo sedam godina. Leo Radeljak je oslobođen krivice, a za nesreću je okrivljen neispravan menjač na džipu.