Grčka planira da već naredne nedelje, verovatno od 19. aprila, ukine ograničenja za ulazak građana iz EU i još pet zemalja među kojima je i Srbija. Uslov je da su vakcinisani, ili da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Pixabay

Ovdašnji mediji prenose izjavu neimenovanog činovnika Ministarstva turizma Grčke koji naglašava da je reč o pripremi i postepenom otvaranju za turističku sezonu, koja zvanično počinje 14. maja.
Prema njegovoj izjavi koju prenosi portal Iefemerida, već od ponedeljka očekuje se ukidanje obaveznog sedmodnevnog karantina za sve putnike koji stižu iz EU, SAD, Velike Britanije, Srbije, Izraela, Arapskih Emirata i oni će moći da putuju, ne samo preko atinskog i solunskog aerodroma, već i preko Irakliona, Hanje, Rodosa, Kosa, Mikonosa, Santorinja i Krfa i preko dva kopnena granična prelaza Evzoni i Promahonas.
Putnici iz tih zemalja neće ići u karantin ukoliko budu imali dokaz da su primili dve doze vakcine protiv virusa korona, ili pokažu negativni PCR test. Po svemu sudeći to će se odnositi samo na vakcine koje je priznala EU sve dok ne stupe na snagu bilateralni sporazumi o priznavanju i drugih vakcina. Kada je reč o Srbiji, sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata sa Grčkom trebalo bi da bude potpisan do kraja meseca.
Izvor: ekapija