Извор: Бета, ФоНет, Н1

Председник Србије Александар Вучић рекао је за ТВ Прва да ће држава обезбедити помоћ малим и микро предузећима тако што ће власницима и њиховим запосленим платити минималну зараду за три месеца, ако током ванредног стања не отпусте више од 10 одсто радника.

„За три месеца платићемо минималац сваком предузетнику, сваком од њихових запослених“, казао је Вучић за Прву.

Он је рекао да држава жели да предузетници преживе и да ће им одложити плаћање пореза и доприноса.

Према председниковим речима, само та мера ће државу коштати 700 милиона евра.

Пакет помоћи привреди који припрема Влада Србије, према Вучићевим речима, биће у вредности око пет милијарди евра.

Он је за ТВ Прва казао да је држава у могучности да толико новца издвоји за привреднике због тога што су јавне финансије у добром стању и зато што постоји буџетска резерва, али ће се држава за те намене задуживати на домаћем и међународном тржишту.

Истакао је да се нада да Србија ове године неће имати пад бруто домаћег производа (БДП) и потврдио да није у плану смањење плата у јавном сектору.

Вучић је казао и да се размишља да се сваком пунолетном грађанину Србије да по 100 евра како би се повећала потрошња.

„То јесте бацање у бунар, али ће добро доћи људима који су сиромашни“, рекао је Вучић гостујући на Првој и прецизирао да је за то потребно 520 милиона евра.

Нова економија раније је објавила да мере за помоћ привреди, које би требало да званично буду објављене у уторак, подразумевају одлагање плаћања пореза, директну помоћ приватном сектору и финансијску помоћ преко Фонда за развој, као и мере за подстицање домаће тражње.