Božidar „Boki“ Milošević je bio poznati srpski klarinetista, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, profesor muzičke škole „Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

black and silver flute on white musical sheet

Foto: Unsplash

Božidar Boki Milošević rođen je u Prokuplju u kući oca zemljoradnika Krste i majke domaćice Vidosave.  Po završetku osnovne škole počinje samouk da svira klarinet. Dolazi u Beograd 1950. gde na Filološkom fakultetu upisuje studije engleskog jezika i ujedno radi u Narodnom orkestru Radio-televizije Beograd, koji je vodio čuveni Vlastimir Pavlović – Carevac. Od te godine počinje njegova uspešna muzička karijera. Iste godine u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu, kod profesora Franje Partlića, polože 1. razred pripremne i automatski upisuje 2. razred. Biva član seksteta Duška Radetića, od njegovog osnivanja 1951. godine u Radio-Beogradu.

Muzički urednik Radio-Beograda, Đorđe Karaklajić, 1951. osniva Veliki narodni okestar  RTB gde Božidar Milošević redovno svira.

Božidar Milošević je 30 godina svirao predsedniku Titu i Jovanki Broz, kao i državnicima celog sveta koji su dolazili kod predsednika u zvaničnu posetu. Svirao im je na: Brionima, Belom dvoru, Saveznom izvršnom veću, Bledu, Karađorđevu, Starom dvoru…

Studira na Muzičkoj akademiji u Beogradu sa prvom generacijom klarinetista u klasi renomiranog profesora Bruno Bruna. Potom, u klasi prof. Bruno Bruna, upisuje magistarske studije i bavi se pedagoškim radom kao profesor klarineta u Muzičkoj školi Josip Slavenski, koja je bila pri Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1966. godine prelazi u Beogradsku filharmoniju gde biva njen član i solista.

Posle pogibije violiniste Radeta Jašarevića, Božidar Milošević 1976. godine postaje šef već čuvenog Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd i tu radi sve do penzionisanja, 1980. godine. Bio je 30 godina instrumentalni solista ovog orkestra.

Sa sekstetom Duška Radetića, Narodnim orkestrom Radio-televizije Beograd, Velikim narodnim okestrom RTB i drugim, snimio je mnoge trajne i vredne snimke jugoslovenske narodne baštine.

Kao instrumentalni solista, snimio je bezbroj emisija u radio i televizijskim programima mnogih evropskih zemalja, kao i u Njujorškoj NBC televiziji. Kod nas su, pored redovnih nastupa, ostala zapamćena njegova dva specijalna TV šou-programa u kojima se predstavio kao kompletan muzičar izvodeći na zavidnom nivou klasičnu, jazz, evergreen i narodnu muziku.

Snimio je mnogo ploča i CD-ova, uglavnom za Muzičku kuću PGP RTB. I domaći i strani muzički kritičari davali su vrlo visoke ocene i mišljenja o Miloševićevom muziciranju.

Svojim iskrenim znalačkim radom, raskošnim talentom, originalnošću ideja i prepoznatljivim-originalnim stilom sviranja na klarinetu, Božidar Milošević je dugogodišnji aktivni učesnik u razvoju narodne muzike i postavljanju njenih standarda, kriterijuma i njenog vrednovanja. On je deo srpske i jugoslovenske narodne muzike i folklora, čiju je muzičku tradiciju širio na svih pet kontinenata, pazeći da očuva njenu izvornost i autentičnost.

Dobitnik je mnogih nagrade i priznanja.

Umro je 15. 04. 2018. godine u Beogradu.