Potpisan je ugovor o sufinansiranju realizacije projekta nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnice za grejanje između Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Požarevca. Od naredne zime, Dom učenika Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ će koristiti novi sistem grejanja na gas umesto dosadašnjeg grejanja na čvrsto gorivo – ugalj.

Foto: RTV Biser/S.S.

Vrednost projekta iznosi oko 32 miliona dinara, pri čemu će Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansirati projekat sa 19 miliona dinara.

Dom učenika Poljoprivredne škole postoji od 1996. godine. U početku 2022. godine završena je rekonstrukcija i proširenje objekta za internatski smeštaj, rekonstrukcija restorana sa kuhinjom, kao i formiranje zajedničkih prostorija poput višenamenske sale i đačkog kluba. Ovim radovima su povećani smeštajni kapaciteti za 35 mesta, tako da dom sada ukupno može da primi 208 učenika, a ukupna površina objekata iznosi oko 4.000 m2. Dom učenika smešta đake iz okolnih gradova i opština koji pohađaju Poljoprivrednu školu.

Ovaj projekat ima veliki značaj i s aspekta zaštite životne sredine, budući da je Dom učenika ranije koristio oko 150 tona mrkog uglja tokom grejne sezone.