Na Novosadskom sajmu od 18. do 25. marta biće priređeni 28. međunarodnu izložbu umetnosti „Art Expo“, od 21. do 23. marta, 19. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“, manifestaciju „Dani Laze Kostića“ i nova priredba Sajam gejminga „NS Gaming Week“, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Foto: Novosadski sajam

– Intelektualizacija naše zajednice je i razlog zašto verujemo u ovaj Sajam i zašto ne jenjava već 19 godina. Novosadski sajam je uvek bio mesto gde se susreću ljudi i ideje, rekao Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost. -Drago mi je što su danas ovde zaista svi oni koji predstavljaju nešto vredno u visokom obrazovanju, naravno tu su i predstavnici Vojske i Policije tradicionalno. Cenim da će to biti jedan širok spektar pogleda na visoko obrazovanje… Za nas je posebno važna ta povezanost nauke i privrede. Možemo da kažemo danas da imamo jedan postojan broj studenata u Autonomnoj pokrajini Vojvodini…ali imamo jedan zarobljen kvalitet. Naime negde oko 70 % istraživača je koncentrisano na fakultete, dakle inovacije su deo akademske zajednice. Svega 2 odsto je vezano za privredni ambijent, nažalost ili na sreću u drugom delu sveta, možemo da kažemo da je ta preraspodela gotovo ujednačena – negde oko 40 odsto istraživača je vezano za privredni ambijent, a nekih 46 odsto za akademsku zajednicu. U Evropi i u razvijenijim ekonomijama Amerike, Japana, je preko 70 odsto istraživača u privredi. Ono što je takođe pomalo opominjuće jeste da svega 3 posto privrednih subjekata ostvaruje saradnju sa visokoškolskim institucijama. To je jedan poražavajući momenat koji ishoduje na kraju da u samim privrednim subjektima mi imamo jedva 0,5 do 0,7 posto istraživača koji rade na inovacijama i koji unapređuju i stvaraju novu vrednost u nekim dugim ekonomijama, a to je više od 1, 1,5 odsto, dakle trostruko više. Dakle, očigledno da imamo negde zarobljen kapital u intelektualnoj zajednici koji ne daje dovoljno dobar rezultat u privrednom ambijentu i to je uvek poruka Sajma obrazovanja, naglasio je Zoran Milošević.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice je između ostalog i ovoga puta omogućio organizovan dolazak učenika na Sajam obrazovanja.
-Nadležnost ovog sekretarijata obuhvata ustanove predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja te u tom smislu, u okviru naših nadležnosti ćemo se i predstaviti na Sajmu. Već nekoliko godina se raspisuje konkurs za reviziranje prevoza učenika srednjih škola za posetu Sajmu obrazovanja u Novom Sadu, tako da je i ove godine 2.000.000 dinara raspoređeno školama koje su se prijavile za ovaj konkurs. Obezbedili smo dolazak oko 3000 učenika srednjih škola iz cele Vojvodine, rekla je Danica Lučić, načelnica u Sektoru za obrazovanje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednice. – Što se tiče naših projekata koje želimo da predstavimo na ovom Sajmu imaćemo događanja i na štandu i u konferencijskoj sali i to sva tri dana Sajma. Između ostalog biće predstavljeni najinteresantniji projekti kao što su Andrevlje, i „Koliko se poznajemo?“. Sekretarijat će ugostiti i predstavnike Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, Pedagoški zavod Vojvodine će predstaviti projekat „Zaštita dece od nasilja na internetu“, a neke škole će prikazati i primere dobre prakse kao i rezultate dualnog obrazovanja, dodala je Lučić.

Na konferenciji je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić istakao da Grad Novi Sad prepoznaje značaj navedenih manifestacija i kontinuirano podržava Izložbu „Art expo“, Sajam obrazovanja i ulaže u održanje kontinuiteta kroz manifestacije „Dani Laze Kostića“ , kao i Sajam zapošljavanja. – Verujemo da će ovim sajamskim manifestacijama dalje trasirati put za dalja umrežavanja, kao i intersektorski pristup daljem razvoju, kroz sinergiju umetnosti, kulture i obrazovanja koje povezuju ljude i formiraju identitet jedne zajednice, a Grad Novi Sad kroz realizaciju projekata Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope, od novembra sa ponosom nosi i tutulu UNESKO kreativnog grada za digitalnu umetnost, što nam otvara mnoge puteve daljeg razvoja, a svakako je i dokaz kontinuiranog ulaganja Grada Novog Sada u ove oblasti. Kao i svake godine, „Art expo“ će se „hvatati u koštac“ sa akutelnim temama, imajući u fokusu integritet i identitet čoveka u savremenom svetu i verujem da će posetioci Sajma, prateći tu umetničku višeznačnost sa dužnom radoznalošću posetiti tematske postavke njegovog ovogodišnjeg izdanja. Takođe, Grad Novi Sad podržava i Sajam obrazovanja „Putokazi” na kojem je omogućio učešće svih srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada, pri čemu će svaka škola na Sajmu imati svoj štand na kome će izlagati svoje smerove, kako bi učenici završnih razreda osnovnih škola mogli na jednom mestu da se upoznaju sa njihovim programom i radom. Verujem da će i ove godine sajamske priredbe svojim sadržajima okupiti brojnu mladu, ali i generacijski raznovrsnu publiku, rekao je Rožić.

U ponedeljak, 18. marta, posle Svečanog otvaranja Izložbe umetnosti „Art Expo“ biće uručena Nagrada Sava Šumanović, koja se dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti. Ime dobitnika danas je saopštio Sava Stepanov, član žirija za dodelu priznanja.

-Dobitnik priznanja je Zdravko Joksimović, vajar iz Beograda. Povod je bila njegova jubilarna pedeseta izložba u Muzeju Cepter, iz 2023. godine. Podsećam i da su ovo prestižno priznanje 1999. godine ustanovili Novosadski sajam, Galerija Bel Art i Centar za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“, rekao je Stepanov.

Paralelno sa Sajmom obrazovanja PUTOKAZI, od 21. do 23. marta, prvi put, biće održan Sajam gejminga pod nazivom „NS Gaming Week“. Organizuje se u Hali „Master“, u saradnji sa Games.Con. Namenjen je ljubiteljima video igara, serija, filmova i svega onog što čini POP kulturu. – Mi ćemo pokušati ove godine da nekako ispratimo tu liniju Sajma obrazovanja, a fokus će biti na indi studijima. To su nezavisni studiji koji proizvode igre, a ima ih mnogo u Srbiji. Jedan manji broj će se predstaviti na Sajmu i predstavljaju jednu vrstu perspektive za mnoge posetioce ovog festivala. Što se tiče samog gejminga i art dizajna, on je jako interesantan. Kao i pozorište, ima svoju priču, svoj stori teling i biće vrlo zanimljiv da se vidi, rekao je Boško Đorđević, programski direktor Games.Con. – Što se tiče samog programa koji ćemo mi ponuditi, to su manji turniri u Esportu, jer premium ekipe učestvuju na velikom takmičenju i neće biti u mogućnosti da dođu. Predsatviće se kvalitetne ekipe koje su trenutno najpopularnije; u Kaunter strajku i Liga of Ledžend. Biće i jedan ekspo deo gde će se nastupiti velike kompanije koje su proizvođači opreme za računare.

Manifestacija „Dani Laze Kostića“ biće priređena u Auli Novosadskog sajma, paralelno sa Sajmom obrazovanja „Putokazi“, od 21. do 23. marta. Programi su prilagođeni i temama bliskim mlađoj populaciji. Biće reči o školskoj lektiri, kao i o tome šta i koliko mladi čitaju.
– Teme su i jubileji – dva veka „Letopisa Matice srpske“, dva veka od rođenja Branka Radičevića, sto godina od rođenja Aleksandra Tišme. Govoriće se i o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski, vezi Laze Kostića i J. J. Zmaja, Užicu – aktuelnoj Srpskoj prestonici kulture, doprinosu Evropske prestonice kulture književnoj sceni Novog Sada i šire, antologiji i antologičarima, najavio je Goran Ibrajter programski direktor“ Dana Laze Kostića“.
U sklopu „Dana Laze Kostića“ biće uručena i istoimena nagrada i predstavljen portret prošlogodišnje dobitnice Maje Trifunović.

– Današnjom konferencijom najavljujemo prve prolećne priredbe na Novosadskom sajmu u gradu Evropskoj prestonici kulture i Omladinskoj prestonici Evrope, počinjemo sa priredbama koje su vezane za obrazovanje, za umetnost, za inovacije i za kreativnost, rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma. – U ponedeljak, 18. marta otvaramo priredbu „Art Expo“, a potom od 21. do 23. marta, održati i već tradicionalu manifestaciju posvećenu obrazovanju Sajam obrazovanja „Putokazi“ uz „Dane Laze Kostića“. Kako je Sajam prošle godine proslavio vek postojanja, to nas obavezuje da budemo u korak sa vremenom, pa smo tako postavili novi koncept i uz Sajam obrazovanja napravili jednu manifestaciju za koju mislim da će zaživeti. Radi se o Sajmu povećenom gejmingu, oblasti koja je veoma aktuelna, dodao je Lovrić. – Stručna komisija Novosadskog sajma je ocenila vaspitno-obrazovne ustanove. Nastup na „Putokazima“ su najavili fakulteti Novosadskog univerziteta, državni i privatni fakulteti, kao i visokoobrazovne institucije iz Slovačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a ponudu o nastavku školovanja predstaviće i Ambasada Kanade. Novosadski sajam je na „Putokazima“ obezbedio darove u Poklon-igri. Prva nagrada je trenažni bicikl, a ostalih 5 su po 30 ulaznica za Muzej iluzija u Beogradu. Ulaz na priredbe se neće naplaćivati. Radno vreme Sajma od 10 do 20 sati, naglasio je Nikola Lovrić.

U četvrtak, 21. marta, na Novosadskom sajmu biće održan i Sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Novi sad i Grada Novog Sada. Radno vreme tog sajma biće od 10 do 15 časova.