Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije dogovorili su se o isporuci 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopšteno je na zvaničnom Tviter-nalogu vakcine.

Ilustracija/Pixabay

“Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije objavljuju o postizanju sporazuma o isporuci zemlji 2 miliona doza vakcine ‘Sputnjik Ve’, prve u svetu registrovane vakcine protiv virusa korona. Vakcinacija stanovništva protiv virusa korona vakcinom ‘Sputnjik Ve’ u Srbiji započela je danas”, navodi se u saopštenju.

​Prva partija vakcine isporučena je u Srbiju 30. decembra 2020. godine. Vakcina je odobrena bez dodatnih kliničkih ispitivanja u zemlji.

Dogovor između Ruskog fonda i Vlade Srbije omogućiće da se vakciniše milion ljudi (vakcina se sastoji od dve doze).

“Isporuke Sputnjika Ve omogućiće Srbiji da diverzifikuje svoj portfelj vakcina protiv virusa korona. Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama”, ističe se u saopštenju.

“Rusiju i Srbiju povezuje dugogodišnje partnerstvo i podržavamo vladinu odluku da koristi vakcinu ‘Sputnjik Ve’ za borbu protiv virusa korona. Vakcina se zasniva na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora koja je dokazano bezbedna”, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Vakcina Sputnjik Ve koju proizvodi Naučno-istraživački institut Gamaleja u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata, navodi portal Sputnik.

Izvor: Sputnik