Dodatak pregledačima interneta Flash Player kompanije Adobe od 31. decembra prestao je da radi.

Pixabay

Flash Player se prvi put pojavio 1996. godine i bio jedan od najpopularnijih načina za strimovanje video-snimaka i igranje igara na internetu.
Međutim, bio je ispunjen brojnim bezbednosnim problemima i nije uspešno podneo prelaz u doba pametnih telefona.

Kompanija Adobe neće više pružati bezbednosne dodatke za Flash i preporučuje se da korisnici uklone ovaj dodatak iz pregledača interneta i sa svojih mobilnih Android telefona. Kad se prvi put pojavio Flash Player, većina korisnika povezivala se sa internetom putem modema, koji je bio previše spor prema današnjim standardima, ali je ovaj dodatak omogućavao reprodukciju i brže skidanje snimaka.

Sve animacije i video-snimci koji su u Flash Player ekosistemu neće moći da se puštaju na internetu od 12. januara.

Krah Flash Player-a je predvideo u jeku najveće popularnosti Stiv Džobs, koji je rekao da ga iOS nikad neće imati, jer je pun grešaka, sigurnosnih propusta i da je previše crpeo energiju baterije. Tako je i bilo – Flash je bio odgovoran nebrojeno puta za svaku od optužbi, koju je Džobs izneo.

Flash je bio nepoželjan i na Mac računarima, za koje je Stiv Džobs rekao da je u najvećem broju slučajeva kad Mac krahira bio odgovoran – Flash player, iako je Mac vrlo retko “pucao“ tokom rada…

Izvor: n1