Vesti

Poslodavci su dužni, da u skladu sa Uredbom o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja zaposlenima, obezbede rad od kuće, ako za to postoji mogućnost na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad i u tom slučaju zaposleni ima pravo  na zaradu, odnosno platu u visini utvrđenoj opštim aktom ili ugovorom o radu.

Ministar je naglasio da je obaveza poslodavca u slučaju kada nije moguće organizovati rad od kuće, da organizuje rad u smenama, da obezbedi higijenska sigurnost objekata, organizuje sastanke elektronskim putem i odloži službena putovanja, kao i da za zaposlene, koji dele radni prostor sa više lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima obezbedi zaštitnu opremu.

Prema njegovim rečima, svi zaposleni kod kojih su se pojavili simptomi korona virusa, treba da se jave lekarima kako bi regulisali odsustvo sa rada  usled privremene sprečenosti za rad, a poslodavac je u tom slučaju dužan da im isplati naknadu zaradu u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje u visini od 65% njihove zarade – plate.

U slučaju smanjenja obima rada, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje u visini 60% prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci, s tim da ne može biti manja od minimalne zarade.

Ministar Đorđević podsetio je na Preporuku Vlade RS da se zaposlenima iz najosetljivijih i najrizičnijih grupa, a pre svega  hroničnim bolesnicima, starijima od 65 godina, samohranim roditeljima i roditeljima dece mlađe od 12 godina, obezbedi rad od kuće, kako bi se smanjio kontakt zaposlenih u svrhu prevencije daljeg širenja virusa.

„Inspekcija rada će intenzivnije kontrolisati sve firme i kazniti one kod kojih se utvrdi da nisu ispoštovali sve mere. Takođe, vlasnici trgovina koji nisu nabavili zaštitnu opremu za zaposlene biće najstrože kažnjeni, a njihove radnje zatvorene“, rekao je ministar.

Izvor: www.minrzs.gov.rs

Foto: Pixabay

Najčitanije objave