Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma dobra, ali da ne treba zaboraviti mere i preporuke.

Foto: N1

Ona je za Radio televiziju Srbije ocenila da epidemija koronavirusa u Srbiji još traje, ali da posustaje i dodala da očekuje da će brojevi pokazati da je opasnost iz dana u dan manja.

Ističući da je da je situacija u zemlji „veoma dobra i povoljna“, ona je upozorila da mere i preporuke za suzbijanje i kontrolu širenja virusa medju gradjanima treba da budu u primeni jer je to jedini način da se pozitivno utiče na epidemiju.

„Kriterijumi za odjavljivanje epidemije se razmatraju, medjutim, mi još govorimo o aktivnostima koje se iz dana u dan prate – parametre pozitivnosti u odnosu na broj testiranih i u odnosu na broj klinički manifestnih slučajeva“, objasnila je Jovanović.

Ona je rekla da je počela je provera kolektivnog imuniteta, navodeći da istraživanje protiče veoma uspešno.

„Veliki broj porodica je zainteresovan da se odazove pozivu. Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije“, navela je Jovanović.

Izvor: N1