Nacionalna platforma Srbija stvara i studio za razvoj video igara Playrix RS, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDR) pozivaju sve profesionalne umetnike/ce i kreativce svih profila da se prijave na konkurs „Od inspiracije do dela“.

Foto: Pixabay

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je poslati autorski video snimak (neće se ocenjivati tehnički kvalitet snimka) u trajanju od najviše 10 minuta, u kojem autor na kreativan, inovativan i edukativan način prikazuje svoj stvaralački put – od inspiracije do nastanka dela. Kako stvaraš? Šta te inspiriše? Zašto je baš ta vrsta izražavanja važna za tebe i društvo? Kako nove tehnologije utiču na stvaranje, ulogu stvaraoca i prezentovanje dela? – neka su od pitanja na koje autor treba da odgovori.

Radove je, putem WeTransfera, potrebno poslati na konkurs@serbiacreates.rs, najkasnije do 31. maja 2020. Stručna komisija, koju čine istaknuti predstavnici kulturnog i kreativnog sektora, odabraće 30 najboljih radova, čiji će autori biti finansirani iznosom od 75.000 dinara.

Cilj i ideja konkursa je pružanje podrške umetnicima/cama i kreativcima koji su zbog izbijanja pandemije bili onemogućeni da rade, zbog čega su mnogi zapali u tešku finansijsku situaciju, kaže viša savetnica Predsednice Vlade RS za kreativne industrije i turizam Ana Ilić, koja predvodi tim platforme „Srbija stvara“

„To ih ipak nije sprečilo da i u kriznim trenucima pronađu način i iz svojih domova dopru do publike. Da brojnim umetničkim i kreativnim sadržajima pruže utehu, ohrabrenje, inspiraciju i motivaciju. Želimo da ukažemo na ogroman značaj i neophodnost kulture, umetnosti i kreativnih industrija, koje su bile od suštinske važnosti tokom trajanja vanrednog stanja. Vreme je da sada mi njih podržimo“, kaže Ilić.

U tom kontekstu, važno je istaći i izuzetan primer kolegijalnosti i društvene odgovornosti unutar kreativnog sektora, koju je, priključivši se sponzorisanju konkursa, pokazao predstavnik privatnog sektora KI – studio za razvoj video igara „Playrix RS“ iz Novog Sada.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj važan je partner Vlade Republike Srbije u brojnim aktivnostima, a u poslednje dve godine i u oblasti razvoja kreativnih i digitalnih industrija.

Više informacija o propozicijama konkursa, temi i načinu slanja video sadržaja, možete pronaći na zvaničnom sajtu nacionalne platforme Srbija stvara.

Izvor: serbiacreates.rs