Od septembra učenike prvog razreda osnovne škole očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, koji će im pružiti osnovna znanja iz te oblasti.

Foto: Pixabay

Novi predmet će zameniti Projektnu nastavu tako da se fond časova neće menjati.

Projektnu nastavu kao nastavni predmet ukidamo, ali projektna nastava kao metoda rada i dalje ostaje zastupljena, objasnila je savetnik ministra prosvete Biljana Marić.

Prema njenim rečima, učenicima prvog ciklusa osnovnog obrazovanja Digitalni svet će predavati nastavnici razredne nastave.

Nastavnici koji su u obrazovnom sistemu, raspolažu određenim kompetencijama koje su po programu nastave i učenja neophodne za realizaciju novih sadržaja. Svi pedagoški fakulteti od 1993. godine imaju u svojim studijskim programima, dva nastavna predmeta informatiku i obrazovne tehnologije. Tako da svi koji su završili učiteljske fakultete prošli tu oblast, kazala je Marić za Tanjug.

Ona je potvrdila da će za prosvetne radnike biti organizovane i obuke za novi predmet i da će im za realizaciju obuke na raspolaganju biti dostupni propratni materijali u pisanom i digitalnom obliku.