Danas pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Lava, episkopa Katanskog koji se još za života pročuo kao veliki dobrotvor i svetitelj koji može da isceli svaku bolest i odagna svaku muku.

Crkva 18

Foto: RTV Biser

Sveti Lav živeo je u Italiji u 8. veku i čitav život je posvetio pomoći bolesnima i siromašnim ljudima. Lav je takođe bio žestoki branilac hrišćanstva koji se obračunavao sa svakom vrstom jeresi i neznaboštva.

Iza njegovog života, najpoznatija je ostala priča o tome kako je u jednom trenutku u njegov grad došao neki mađioničar i opsenar Iliodor koji je svojim pričama zavodio omladinu. Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u veliku vatru. Prema predanju, Iliodor je sav izgoreo, dok Lavu nije bilo ništa jer ga plamen nije ni dotakao.

Nakon toga, njegov kult kao živog sveca postao je još veći i poznatiji, a naročito su mu dolazili bolesni koje je samo dodirom i lepom rečju uspevao da izleči. Čuda Svetog Lava nastavila su se i posle njegove smrti u 8. veku. Naime, njegove mošti su izvor miomirisnog mira sa isceliteljskim svojstvima. Sahranjen je u crkvi Svete mučenice Lukije na Siciliji koju je za života sagradio.

Po narodnom verovanju ovaj svetac donosi zdravlje i sreću, kao što je vatrom pročistio nevernike, plamenom odnosi sve nevolje, bolesti i nedaće. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba naročito čuvati vatre.