Danas, 20. marta, obeležava se Svetski dan bez mesa, u više od 25 zemlja sveta, u cilju prenošenja poruke o važnosti zdravog načina ishrane.

Foto: Pixabay

Stručnjaci ističu da vegetarijanstvo produžava život, da takva ishrana donosi mladalačku snagu i energiju, jer sprečava nastanak arteroskleroze, kao i druge savremene bolesti koje danas muče čoveka.

Konzumacija mesa na globalnom nivou izuzetno brzo se povećala u proteklih 50 godina, a najviše mesa na Zemlji danas pojedu Amerikanci, Australijanci i Evropljani, podaci su Fondacije UN-a za hranu i poljoprivredu.

Proizvodnja mesa danas je veća za gotovo pet puta nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 miliona tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 miliona tona mesa.

Najveći razlog za ovu situaciju jeste što je na Zemlji daleko veći broj ljudi koji se hrane.

Na vrhu liste najvećih svetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australijanci. U ovim zemljama prosečan čovjek pojede oko stotinu kilograma mesa godišnje, što je jednako kao 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a.